La col·laboració publicoprivada

  Sovint sentim a parlar de la col·laboració publicoprivada, però, què significa en realitat? Molts cops no va més enllà d’una foto de les administracions públiques que es reuneixen amb el teixit empresarial per explicar-los alguna cosa. Això no és col·laboració!

  La col·laboració significa no duplicar feines i aprofitar allò que cadascú sap fer millor. No té cap sentit que l’administració pública realitzi activitats que ja es fan des de l’àmbit privat, té molt més sentit aprofitar el que ja existeix i destinar els recursos a altres actuacions.

  Hi ha ajuntaments a les nostres comarques que ho tenen molt clar i que aprofiten el coneixement i la feina que ja han fet o realitzen agents privats. D’aquesta manera poden alliberar recursos per noves activitats que no cobreix l’àmbit privat.

  Però també hi ha ajuntaments que, segurament per inseguretat, ho volen fer i controlar tot directament. La conseqüència és que destinen recursos públics a activitats que ja es fan des de l’àmbit privat i que per tant podrien aprofitar, enlloc de replicar-les, normalment amb menys qualitat.

  També hi ha casos en què la col·laboració publicoprivada és imprescindible per organitzar amb èxit un esdeveniment. Properament en tindrem un bon exemple a Vilanova i la Geltrú amb la celebració de la primera regata preliminar de la Copa Amèrica.

  Ara que aviat es constituiran els nous ajuntaments aquesta és una reflexió important a tenir en compte alhora de dissenyar els programes de govern. Es tracta de triar entre intentar controlar-ho tot des de l’administració, deixant en segon terme conceptes d’eficiència, o optar per ser un govern dialogant i col·laborador amb els agents privats del territori.

  Ja és a la venda el número 141

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu