La resiliència econòmica

  Ja fa alguns anys que utilitzem tot sovint una expressió, que va començar a sortir durant la pandèmia, la paraula “resiliència”. Ens hem acostumat a fer-ne referència per posar de manifest la gran capacitat de resistència i adaptació que ha demostrat l’economia i la societat en general durant els darrers anys.
  I és que estem a finals de l’any 2023 i novament estem parlant d’un cert optimisme econòmic, malgrat un context global de grans turbulències. Sí que és cert que la dinàmica econòmica a la zona euro indica una tendència de reducció del ritme de creixement, caient del 3,5% del 2022 al 0,9% del 2023, però s’espera una represa moderada, amb un creixement de l’1,5%, al 2024.

  L’economia espanyola ha sorprès amb una bona evolució dels serveis i del turisme, la recuperació del turisme estranger n’és una de les claus. Pel que fa a Catalunya destaquen com a factors positius: l’augment de les exportacions a Amèrica Llatina, la bona evolució de la construcció i el creixement del sector industrial alimentari, amb un 2,6%.
  Si anem centrant el focus a les nostres comarques, tot això s’ha traduït en una molt bona recuperació de l’ocupació, situant-nos en xifres d’atur mai vistes: 9,9% Garraf, 8,9% Alt Penedès i 12,7% Baix Penedès.
  A partir d’aquí, això vol dir que ens podem relaxar? De cap manera, perquè ens continuem movent en un entorn molt convuls i inestable al qual ens haurem d’acostumar, perquè tot apunta que seguirà sent així durant molt temps.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu