Sequera, empreses i Sant Fèlix

    Amb l’entrada de l‘estat d’emergència per la sequera a Catalunya, aquesta situació, indubtablement tindrà un impacte negatiu molt important en els sectors productius i econòmics del nostre país.

    Per aquest motiu, des del món associatiu empresarial es demana al Govern celeritat i rapidesa en l’aplicació de les mesures que s’han de prendre per minvar els efectes de les possibles restriccions en la indústria i serveis.

    És evident que les obres definides en el Pla de Mesures del Pla de Gestió 2022-2027 i recollides a la Llei 9/2023 sota el títol de “Mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya”, tindran un impacte molt positiu, però a llarg termini.Totes elles estan encara en fase de licitació o tramitació, per això fora convenient accelerar l’execució de les obres i també, com no, simplificar al màxim els tràmits administratius, i si fos necessari tractar-los amb caràcter d’urgència.

    Per tot això, des el món associatiu empresarial es demanden al Govern una sèrie de mesures per ajudar a superar aquesta situació. Per exemple, que les empreses o indústries que tinguin que aturar la seva activitat a causa de les restriccions d’aigua puguin accedir a Expedientes de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i ajudes compensatòries.

    Que des del Govern es defineixin uns “serveis essencials” que quedin exclosos de restriccions.
    Que s’estableixin ordres generals de com aplicar les restriccions a les indústries i com afecten les mateixes a les empreses que ja han fet els deures amb plans d’estalvi i eficiència.

    Que s’ampliïn les línies d’ajudes i subvencions d’inversió a tots els sectors immersos en la millora de l’eficiència en el cicle del agua.
    També que s’impulsi amb la màxima urgència el desplegament normatiu per l’ús d’aigua regenerada en alguns àmbits del procés productiu, com per exemple en la indústria càrnica i agroalimentària, matèries primeres i construcció, regadius, conservació de jardins, etc.

    No obstant, sempre podem emular al conseller Baltasar que, el 2008, va demanar a la Moreneta que acabés amb la sequera. Recordar que vàrem tenir un cas d’èxit amb Sant Fèlix que ja va ajudar a la comarca amb una situació semblant només fa 325 anys.  

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu