El Gran Penedès tanca el 2018 disminuint el ritme de creació de llocs de treball

    PE 86 l El sector serveis frena la seva expansió a les comarques costaneres mentre que a l’Alt Penedès se situa en nivells propers als d’abans de la crisi

    La creació de llocs de treball a finals del 2018 ha viscut una “moderació important” a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. Així ho constata l’últim Informe de Conjuntura Econòmica de la FEGP (Federació Empresarial del Gran Penedès). El document adverteix d’un fre destacat en el cas del Garraf, que la primera meitat de l’any havia estat la cinquena comarca més dinàmica de Catalunya i ara cau fins a la posició 23, amb un creixement interanual del 2,8%.
    Per la seva banda, el Baix Penedès és la comarca que més creix, fent-ho per sobre de la mitjana catalana, amb un 3,4%. Fet que la situa com a 13è territori a nivell de Catalunya.
    Pel que fa a l’Alt Penedès, la FEGP subratlla “l’estabilitat” constatada al final del 2018, tancant l’any amb un augment de l’ocupació del 2,9%.
    L’informe també ressalta les tendències diferenciades dels sectors en funció de cada comarca. En el cas del Garraf i el Baix Penedès, hi ha una desacceleració dels serveis i creix la indústria, mentre a l’Alt Penedès la situació és inversa.

      

    Només s’intensifica la creació d’ocupació a l’Alt Penedès
    La construcció mostra un molt bon comportament a la comarca de l’Alt Penedès però no a la resta. Durant la darrera part de l’any, respecte del mateix període de 2017, s’intensifica la creació d’ocupació un 6,4%, establint-se en la posició 12 de tota Catalunya. Tot i que el sector ha perdut un 47% dels llocs de treball d’abans de la crisi, recupera el ritme de construcció començant 95 habitatges el tercer trimestre i 73 el quart. Pel que fa als habitatges acabats el nivell és molt baix, 15 i 30.
    Per la seva banda, el Baix Penedès ha moderat el creixement tot i que és una de les comarques més dinàmiques ocupant la posició 13. Es troba a un 62% dels llocs que tenia abans de la crisi. L’activitat constructora és notablement baixa amb només 22 habitatges iniciats i 14 acabats, tot i que cal remarcar que té un parc d’habitatges buit molt extens.
    El Garraf és la comarca amb pitjor comportament de les tres amb una taxa de creació d’ocupació propera al 0%. Malgrat que no es reflecteix en termes d’ocupació, el ritme de construcció s’accelera. S’inicien 134 respecte dels 37 del 2017.

     

    Evoluciona positivament, excepte a l’Alt Penedès
    L’Alt Penedès es comporta de manera contrària que el Garraf i el Baix Penedès (tot i la petita davallada del Baix Penedès durant l’últim semestre). Mentre a les comarques costaneres es recupera el ritme d’ocupació, a l’Alt Penedès durant el darrer trimestre del 2018 cau un 3,8%, mentre que interanualment només creix un 0,2% i s’estableix com la 34a comarca del rànquing català. Aquest fet es deu, en part, al mal comportament de la fabricació de materials de transport que cau un 10,7%. Mentrestant el Garraf i el Baix Penedès creixen un 4% interanual, tot i que baixa la seva ocupació respecte del mateix període de l’any anterior.

     

     Mantenen un ritme expansiu excepte a l’Alt Penedès
    A l’Alt Penedès, els serveis se situen només a 362 llocs del seu màxim històric, el 2008. De fet, és la 4a comarca on es crea més ocupació. Tots els subsectors creixen excepte la mediació financera.
    Al Garraf es registren les xifres d’ocupació més altes en un tercer i quart trimestre però la creació de llocs de treball baixa (-4,1%). Respecte del 2017 ha crescut un 2,8%. Les immobiliàries i serveis empresarials creix a un ritme més accelerat que la mitjana de serveis (5,8%). També destaca l’ocupació. Per contra, el transport i les comunicacions i la mediació financera tendeixen a disminuir, al contrari que a Catalunya.
    El Baix Penedès manté la seva desacceleració, perdent més de 2.000 llocs de treball respecte del segon trimestre del mateix any. La principal causa és l’evolució negativa de l’hoteleria que cau un 1,5%, igual que el transport i les comunicacions -2,5%.

     

     


    Números verds a l’Alt Penedès i vermells al Baix Penedès i Garraf
    L’Alt Penedès se situa prop de recuperar l’ocupació perduda durant els anys de la crisi. Es troba a només 127 llocs d’aconseguir-ho.
    Per la seva banda al Garraf es frena el creixement i es modera a finals d’any. Passa d’un 3,7% a un 1,7%.
    El Baix Penedès, per primer cop en molts anys creava ocupació a principis d’any però el darrer trimestre disminueix un 3,9% respecte del trimestre anterior. Interanualment, el Baix Penedès és l’única comarca que registra xifres negatives.

     

     
    Important pèrdua de llocs de treball al Baix Penedès i Garraf
    L’Alt Penedès manté una dinàmica expansiva. De fet, es troba només a 25 llocs de treball del seu màxim el 2008.
    El Garraf, tot i que mostra un bon comportament creixent un 3,4% interanual, per sobre de la mitjana catalana (2,9%), baixa amb força la creació de llocs de treball del tercer al quart trimestre. A la vegada, es registra un establiment menys.
    D’altra banda, el Baix Penedès, consolida la seva contracció. Perd ocupació coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu, la segona meitat de l’any (-1,5%). Pel que fa a la creació de llocs de treball augmenta un 0,2% respecte de l’any passat però disminueix més d’un 24% entre trimestres.

     

      

    Frena la seva expansió però repunta a l’Alt Penedès
    Respecte de l’any anterior, el Baix Penedès i el Garraf frenen la seva expansió i se situen en valors negatius. Mentre que a Catalunya aquest sector augmenta un 5,3%, al Garraf disminueix un -1,3% comparat amb el 2017, la mateixa xifra que al Baix Penedès, tot i que era un dels subsectors més actius. Per la seva banda, l’Alt Penedès que registrava xifres negatives des de 2017, en l’últim semestre de 2018 incrementa un 2,9% respecte del mateix període del 2017.

     

     

    Subsector poc dinàmic
    Al Baix Penedès és l’única comarca on es crea ocupació, tant interanualment com entre trimestres. El darrer període de l’any va augmentar la creació de llocs de treball un 6,8%, mentre que el creixement amb l’any anterior és del 19,5%. Tot i això, la mediació financera només suposa un 0,6% dels llocs de treball localitzats a la comarca. El Garraf mostrava una tendència positiva a principis d’any però no s’ha pogut consolidar i torna a la franja negativa (-0,8%) respecte del 2017, de la mateixa manera que ho fa a l’Alt Penedes caient fins a un 12,1% i situant l’activitat en mínims.

     

     
    Creixement expansiu al Baix Penedès
    Mentre que aquest sector creix un 6,1% respecte de l’any anterior al Baix Penedès, el Garraf i l’Alt Penedès registren mal comportament. L’Alt Penedès torna als ritmes moderats, tònica des del 2011, amb un 1,1% de creixement anual i mostra xifres negatives al darrer trimestre. El Garraf pràcticament no registra evolució amb un 0,1% d’activitat.

     

     
    Comportament moderat a final d’any però positiu en general
    És un dels sectors que registra més repunt comparat amb l’any anterior però durant el darrer trimestre es modera el creixement. Al Garraf és el sector que més creix amb un 5,8% però cau un 1,5% el darrer trimestre. Al Baix Penedès és l’activitat més important en termes d’ocupació, creix un 8,4% i se situa com la 7a millor comarca; tot i també caure un 5,8% l’últim període. A l’Alt Penedès es registra el major repunt en anys, tot i que el darrer trimestre té una dinàmica menys expansiva.

     


    Fa punxada al Baix Penedès pel que fa al 2017
    L’Alt Penedès és l’11a comarca amb millor evolució, incrementant un 5,7% interanual el quart trimestre. El Garraf, per la seva banda, recupera la tendència positiva, i de fet registra el màxim nivell d’ocupació. En canvi el Baix Penedès pateix una moderació important (-0,8%) amb el 2017, tot i les xifres positives de l’any.

     

     
    Bona evolució generalitzada
    Totes tres comarques tenen un bon comportament en diferents nivells. L’Alt Penedès registra el seu màxim d’ocupació, tot i frenar una mica l’expansió. El Garraf segueix en alça tot i que també baixa el ritme però també aconsegueix el seu màxim d’ocupació. El Baix Penedès segueix expandint-se, augmentat un 7,7% interanual, tot i la moderació del darrer trimestre.

     

     

     Totes les comarques perden llocs de treball
    Els tres territoris han registrat xifres negatives entre el tercer i el quart trimestre. D’una banda, el Garraf ha patit una gran baixada interanual (-8,9%), tot i que en el conjunt de l’any tan sols van disminuir en 4 els llocs de treball (1%). A l’Alt Penedès és un dels sectors on més va davallar la desocupació amb un 20,1%, tot i que la creació d’ocupació va baixar un 0,1% interanual i un 4,1% el darrer període. Per la seva banda, el Baix Penedès va registrar un increment dels llocs de treball d’un 1,1% i una disminució de l’atur de més d’un 14%. Tot i també disminuir els llocs de treball durant el darrer trimestre més d’un 3%.

     

     
    Mantenen un ritme de creixement positiu
    L’Alt Penedès i el Garraf tenen ritmes de creixement per sobre del 3% interanuals i el Baix Penedès, tot i que també és força positiu es modera en un 2,1%.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu