Els 127 rodatges que ja s’han fet enguany al Gran Penedès han deixat 400.000 euros

     
    Rodatge Fanta (Vilobí)

    PE 90 l Des de l’any 2013 fins a l’actualitat, el percentatge de produccions filmades al nostre territori ha augmentat exponencialment, arribant al 95%

    “Llums, càmera i acció”, aquesta frase típica dels rodatges cinematogràfics ha començat a expandir-se cada vegada més pel Gran Penedès i és que el territori s’ha convertit en una de les localitzacions més demanades pels professionals. Quasi s’ha convertit en un gran plató de rodatge.
    L’any passat, només al Garraf es van rodar 116 peces audiovisuals (135 a tot el Gran Penedès ) i enguany a tot el Gran Penedès ja se n’han gravat 127, de manera que fins a finals d’any aquesta xifra podria augmentar i superar, fins i tot, la xifra de 2017, la més alta dels darrers cinc anys amb 137 rodatges realitzats.
    El Garraf (que recull els rodatges de Vilanova i Sitges segons Catalunya Film Comission) va ser el quart territori que més localitzacions va acollir, sense comptar Barcelona. Per davant va quedar l’Hospitalet de Llobregat amb 166 rodatges, el Prat de Llobregat amb 129 i Tarragona amb 121.
    Pel que fa a altres localitzacions del Gran Penedès; Vilafranca, Avinyonet, Calafell, Cubelles, el Vendrell, Gelida i l’Arboç també van acollir rodatges durant l’any passat; sumant 13 filmacions.

    L’any passat es van rodar 135 peces al gran penedès i enguany ja se n’han filmat 127


    L’any 2017, el Garraf va arribar al pic més alt de rodatges gravats a la seva comarca amb 135 peces, però des del 2013 fins a l’actualitat, el percentatge de produccions filmades ha augmentat un 95%. És a dir, en 5 anys aquest mercat ha crescut exponencialment.
    Segons el Director tècnic de Node Film Clúster, Santi Roig, les filmacions que s’han fet fins a aquest moment al Gran Penedès ja han deixat un impacte econòmic al territori de més de 400.000 euros. Segons, Roig aquesta xifra només té en compte les taxes de rodatge i el lloguer de les localitzacions. De manera que la xifra podria augmentar molt més si se sumessin les despeses que l’equip tècnic deixa a la zona com dietes, pernoctacions, compra de material, etc.
    Pel que fa al cost del lloguer de les localitzacions, varia segons el territori i els seus propietaris, entre altres aspectes. És important destacar que, a vegades, el preu es veu augmentat per la saturació de rodatges que s’hi fan i la fama que guanyen alguns llocs, tal com ha argumentat Santi Roig.
    Al Garraf, aquest fenomen l’ha patit el port de Vallcarca, una de les localitzacions més reconegudes. Això significa que el Gran Penedès cada cop es coneix més i s’aprecia més entre la indústria cinematogràfica.

    El gran gruix dels rodatges que acull el territori són espots i fotografies comercials


    La tipologia d’aquestes filmacions és ben variada però el que més s’ha popularitzat han estat els rodatges d’espots publicitaris, dels quals s’han fet 51, i de fotografia comercial, que han estat 48. De curtmetratges se n’han gravat 8 i de programes de televisió, 5. També s’han rodat documentals, peces corporatives, exercicis acadèmics, llargmetratges, sèries de televisió i videoclips, entre altres filmacions.
    Les opcions que ofereix la demarcació del Garraf i el Penedès com a platós són cada dia més preuades pels productors, que valoren sobretot els factors com la diversitat, l’accessibilitat, l’assequibilitat, la permissibilitat, la mobilitat, la connectivitat, el clima o la ubicació geoestratègica, molt especialment en relació amb la regió metropolitana.
    De fet, al Gran Penedès hi ha infinitat de localitzacions de diverses varietats. Tant Barcelona Film Comission com Node Film Clúster compten amb un llistat a les seves webs amb els llocs disponibles per filmar-hi. Barcelona Film Comission té registrades 95 localitzacions repartides al Garraf i l’Alt i Baix Penedès. Per la seva banda, Node Film Clúster té una llista força més extensa amb 139 escenaris, els quals es divideixen entre el Garraf i el Penedès. Cal destacar que la majoria de les localitzacions són del Garraf, que en registra 124 mentre que el Penedès, 15.

    Marques de primer nivell han desplaçat els seus equips per rodar a les diferents localitzacions del Gran Penedès


    Enguany, fins a aquests enclavaments s’han desplaçat empreses de renom i des de països de tot el globus terraqüi. Segons es pot extreure de les dades facilitades per Barcelona Film Comission, set països diferents han rodat al Gran Penedès. Alemanya ha produït al Garraf un vídeo anomenat GoPro Creators Summit, França ha gravat un espot publicitari d’Axa i una producció corporativa sobre l’alzheimer. El Regne Unit també ha rodat dos peces: un documental anomenat My month in porn i el programa de televisió One hot summer, el qual ha estat gravat al Garraf i al Baix Penedès i s’ha emès per la BBC3. La Xina també ha gravat al Gran Penedès, concretament una sèrie de televisió, així com Corea del Sud que ha pres fotografies comercials per a la marca Hyundai. Els Estats Units també és un dels països que ha rodat al territori: un documental/reportatge a Vilafranca sobre els castellers anomenat Explorer. Human tower i un programa de televisió al Garraf anomenat House Hunters International.

    El Gran Penedès compta amb més de 130 localitzacions diferents


    Malgrat que en el llistat de Barcelona Film Comission només apareixen els països d’origen de 35 produccions sobre les 127 que hi ha, sí que es coneix quines marques rellevants han volgut mostrar els seus productes mitjançant espots i fotografies publicitàries des del Gran Penedès. Aquestes marques són Coca-Cola, Ducati, Tommy Hilfiger, Cornetto, Danone, Fanta, Iphone, Qatar Airlines, Inditex o Audi, entre moltes altres.
    A més, diverses personalitats conegudes internacionalment han participat en els rodatges. Alguns exemples dels famosos que s’han pogut veure a la comarca són Penélope Cruz que ha rodat un anunci amb Costa a les platges del Garraf, el cantant Mika que ha gravat el seu darrer videoclip a Sitges i Vilanova o el porter del Barça Marc-André Ter Stegen el qual ha gravat un documental sobre si mateix a una platja del Garraf. Enguany també s’ha filmat el thriller Hache, de Netflix, al port de Vallcarca amb els actors Eduardo Noriega, Ingrid Rubio i Marc Martínez, així com el darrer videoclip dels germans Muñoz (Estopa) que van triar Les Botigues de Sitges i una pedrera del Garraf per donar vida a la nova cançó, Fuego, que els ha tornat al món de la música després d’un temps sabàtic.


     Santi Roig l Director tècnic de Node Film Clúster


    Per atraure rodatges és essencial donar a conèixer les localitzacions

     

    Hem parlat amb el director tècnic de Node Film Clúster, Santi Roig, per entendre què ha motivat l’augment tan extrem de rodatges al Gran Penedès i altres aspectes de les filmacions al territori. Roig és des de l’any de la seva fundació, el 2017, el director tècnic de Node Film Clúster, impulsat per Node Garraf, precisament per aconseguir atraure més gravacions a la zona.

    Per què han augmentat tant els rodatges al Gran Penedès?
    La raó principal del creixement ha estat sobretot la comunicació de les localitzacions del territori. Ara es coneixen més els llocs on es pot rodar, tant pel treball del Node Film Clúster del Garraf, com pels professionals que ja han rodat al territori. El boca-orella i les bones referències dels equips que ja han rodat a les nostres localitzacions, fan que altres equips s’interessin per venir. A més, l’aparició de sèries rodades per plataformes com Netflix o Amazon Prime ha fet incrementar el nombre de productes i, per tant, també els seus rodatges.

    Un dels valors més preuats de les localitzacions és que els permisos per rodar es puguin aconseguir fàcilment


    Què ofereixen les localitzacions del Gran Penedès?
    És important que a les localitzacions s’hi pugui rodar fàcilment i que els permisos es puguin aconseguir sense dificultats. A més, el Gran Penedès és molt proper a Barcelona i acostuma a ser més econòmic que la capital.

    Les fortes restriccions que posa Barcelona en els seus rodatges poden afavorir que arribin més treballs al territori?
    Al contrari del que es pensa i del que s’ha dit a altres mitjans de comunicació, no és veritat que si a Barcelona es posen més restriccions, vindran més rodatges al Penedès. Les restriccions que es posin a Barcelona també ens afectaran. És més probables que els rodatges marxin a Madrid, on és més econòmic rodar.

    Quines són les localitzacions més preuades de la zona?
    El que més es busca són les pedreres perquè és una oportunitat per a les empreses per optimitzar els seus pressupostos. Una pedrera pot servir, per exemple, com si fos un desert, de manera que no cal que tot l’equip de rodatge es desplaci als Monegres, que seria el lloc més proper on es pot trobar aquest escenari. A més, les pedreres són molt polivalents perquè poden representar diferents llocs del món. Del Gran Penedès també destaquen les seves platges i les carreteres.

    Les pedreres, les platges i les carreteres del gran penedès són els escenaris més buscats

     

    Quina ha estat la feina del Film Clúster Node Garraf des de la seva fundació?
    Sobretot hem treballat en la difusió de les nostres localitzacions i a fer d’intermediadors entre les empreses i el territori, una feina que fins a l’aparició de l’entitat no la feia ningú.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu