L’Alt Penedès aposta pel caravaning amb l’estrena d’una nova xarxa d’autocaravanes

     
    Ampliar

    PE93 l La demanda d’aquest tipus de vehicles i les matriculacions s’han multiplicat en els darrers cinc anys, i també els lloguers, sobretot per a sortides curtes

    La venda i el lloguer de caravanes, autocaravanes i campers està experimentant una segona vida, després de la crisi econòmica que va sacsejar tots els sectors. I és que les autocaravanes són una forma de viatjar més còmoda i econòmica per a una família, parelles amb experiència en la matèria i joves que vulguin gaudir de l’aire lliure i fer quilòmetres.
    Segons dades de l’Associació Espanyola de la Indústria y Comercio del Caravaning (Aseicar) les reserves d’aquest tipus de vehicles ha crescut a Espanya un 80% en els darrers mesos. L’any passat es van vendre una mitjana de 20 autocaravanes per dia a Espanya. De fet, es va batre el rècord de matriculacions amb 7.046 vehicles, un 21,8% més que l’any anterior. Pel que fa a les caravanes, van tenir un increment del 35%, en passar de 97 a 137. Destaquen les caravanes noves amb matriculació anterior, que en van ser 18 el mes passat.

    La venda de caravanes va incrementar-se un 35% a l’octubre respecte a l’any anterior


    El darrer informe publicat sobre el sector, indica que la facturació va superar els 447 milions d’euros, generant més 1.800 ocupacions directes.
    Des de Caravaning L’Arboç explicaven a Penedès Econòmic que “en els darres temps s’ha produït un canvi de tendència en la demanda dels clients respecte a fa uns anys. La crisi econòmica potser queda lluny, però el temor a una de nova fa que es venguin més caravanes que autocaravanes. Ara bé també hi ha famílies que fins ara les no les compraven, que ara comencen a fer-ho, perquè tenen més accès al crèdit i per fer viatges per Espanya i Europa. En canvi, els jubilats ara ho fan menys que abans”.
    Les famílies que volen introduir-se en aquest món acostumen a comprar les de preu més econòmic, a partir dels 12.000 euros fins als 50.000 o 70.000, en funció dels acabats i els accessoris.

    El caravanista es gasta una mitjana diària de cent euros en comerços, benzineres i restaurants


    Els lloguers també s’han disparat. La majoria les sol·liciten per caps de setmana, sortides curtes, o per deu o quinze dies en el cas de l’estiu. El preu acostuma a situar-se en una forquilla entre els 95 euros i els 200 euros per dia, en funció de la temporada i els dies que es lloguin. Segons Aseicar, la demanda d’autocaravanes de lloguer supera per segon any consecutiu l’oferta existent i el preu mitjà es troba en 1.228 euros. El caravanista es gasta una mitjana diària de cent euros en comerços, benzineres, restaurants i visites.
    Jaume Huertas, vocal de la Unió Caravanista de Catalunya, explicava que “cada any hi ha més interès en el món del caravaning. Nosaltres portem 16 anys ajudant a potenciant les àrees d’autocaravanes a Catalunya. Tanmateix, dues d’importants ubicades a Barcelona, amb més de 10.000 pernoctacions anuals, han tancat recentment”. El problema serà que l’any vinent moltes no podran entrar a la ciutat, en ser declarada zona de baixes emissions. Per això, “cada cop seran tindran més demanda les àrees situades al voltant de l’àrea metropolitana, sobretot les que disposin d’un bon servei de transport”.
    El 19 de novembre al migdia es va inaugurar a Sant Martí Sarroca la nova Xarxa d’Autocaravanes-RV Penedès Sites&Vineyards, integrada per dotze àrees ubicades a dotze municipis de la comarca: Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Vilobí del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Sant Cugat de Sesgarrigues, Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i el Pla del Penedès.
    RV Penedès vol oferir un servei al visitant que es desplaça en camper o autocaravana, que permeti visitar els pobles, els seus voltants i els atractius turístics de la destinació.
    El Consorci de Promoció Turística del Penedès l’any 2016 en el marc de la línia de subvencions Meses de Concertació de la Diputació de Barcelona va aconseguir el suport per econòmic per desenvolupar el projecte de Xarxa d’àrees d’autocaravanes, que dotava al Consorci d’una subvenció que, amb el cofinançament dels municipis participants, superava els 200.000 euros d’inversió total.

    RV Penedès vol oferir un servei al visitant que permeti visitar els pobles i els seus atractius turístics 


    Tot i que inicialment en formen part 12 municipis aquest és “un projecte viu i obert a créixer, tant amb nous espais públics com a incorporar a establiments privats que sumin a la iniciativa”, segons apuntava el president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Ramon Riera, durant la presentació. Riera hi afegia que la xarxa d’autocaravanes és “una eina al servei del turisme que permetrà donar a conèixer el nostre territori i el que fem. Una eina que cal fer rendible i donar a conèixer, a més d’una bona oportunitat per generar activitat econòmica i ocupació”.
    El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, hi afegia que “hem estat capaços de posar d’acord molts alcaldes, tant de l’anterior legislatura com de l’actual en aquest projecte. L’important en una comarca com la nostra és que anem de la mà perquè molts dels municipis són petits i tots junts, som més forts”. El Diputat Delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Luís Ruiz, va indicar que un dels seus objectius pels propers quatre anys és “treballar per un turisme sostenible i responsable des d’un punt de vista econòmic i social”. Finalment, l’alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, felicitava la iniciativa i la ubicació de l’àrea, propera al centre i al conjunt monumental i assegurava que “aquesta és una iniciativa que ha de servir per la promoció turística i econòmica del municipi”.

     

      

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu