L’Alt Penedès ha estat la comarca del Gran Penedès més afectada per la Covid-19

     

    PE101 l El Garraf ha estat la comarca menys afectada mentre que el Baix Penedès ha registrat un millor comportament de l’esperat

    Les mesures de confinament posades en marxa arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 han incidit directament en l’economia del país i també en la del Gran Penedès.
    A diferència de la crisi del 2008, l’Alt Penedès ha estat la comarca més vulnerable del Gran Penedès, mentre que el Garraf ha estat la menys afectada. Per la seva banda, el Baix Penedès ha registrat un millor comportament de l’esperat. A aquesta conclusió hi ha arribat la Federació Empresarial del Gran Penedès després d’elaborar l’Índex FEGP 2020 de competitivitat comarcal.

     

    La competitivitat del gran penedès s’ha vist perjudicada en gran part per les restriccions del turisme i del lleure


    La competitivitat del Gran Penedès s’ha vist perjudicada durant el confinament per la Covid-19, en gran part, per les restriccions de les activitats turístiques i de lleure així com de determinades indústries manufactureres.
    L’FEGP preveu que les comarques que més ràpidament es recuperin d’aquesta crisi siguin les que comptin amb una estructura econòmica més orientada cap als mercats exteriors i els béns intensius en coneixement i tecnologia.
    Del Gran Penedès, es preveu que les tres comarques actuïn de maneres diferents, com ho han fet fins ara, i que les seves fortaleses puguin acompanyar-les fins a assolir una normalitat similar a l’anterior a la crisi de la Covid-19.
    El Gran Penedès ja va registrar l’any passat una reducció del ritme de recuperació que encara s’ha vist més perjudicat per la crisi de la Covid-19.
    De fet, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona han recollit a l’edició anual de l’Informe territorial de la demarcació de Barcelona que l’any 2019, l’Alt Penedès va mostrar xifres negatives en l’ocupació i l’atur registrat mentre que al Garraf es van reduir els llocs de treball i va disminuir un 8% la contractació laboral.

     

    Abans de l’inici de la pandèmia la comarca ja mostrava un alentiment de la recuperació econòmica


    Concretament, a l’Alt Penedès va augmentar un 30,4% el nombre d’aturats registrats entre juny 2019 i juny 2020 (la mitjana de la demarcació se situa en un 33,8%). En el cas dels llocs de treball de la comarca, la caiguda (2,9%) ha estat també inferior a la mitjana provincial (-4,8%) amb descens del treball assalariat d’un 3,2% i de l’autònom de l’1,7%. Entre març i juny del 2020 la comarca ha perdut 1.691 llocs de treball i ha augmentat en 1.246 les persones aturades.
    Pel que fa al Garraf, ha registrat la taxa d’ocupació (61,5%) més baixa de la demarcació. Se situa 3,7 punts per sota de la mitjana de totes les comarques (65,1%).
    L’evolució de l’atur registrat a la comarca l’any 2019 va trencar la tendència dels anys anteriors i va pujar lleugerament un 0,2%. Es tracta del primer augment de la xifra, des de l’any 2013.
    La taxa d’atur (12,6%), tot i reduir-se dues dècimes, continua sent la segona més alta de la demarcació després de l’Anoia (12,8%).

     


    Font: FEGP



    Font: FEGP

     


    Font: FEGP

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu