La Fira del Gall torna al nivell prepandèmia pel que fa a visitants, vendes i degustacions

    La mostra va tornar a instal·lar-se al seu lloc habitual, el parc de Sant Julià de Vilafranca, i va adoptar novetats com una Gastrobotiga o un wine bar

     

    La Fira del Gall de Vilafranca ha tornat a celebrar-se en el seu lloc i format habitual. La mostra, que va celebrar-se els dies 18 i 19 de desembre, va tornar a ser tot un èxit.

    L’any passat, a causa de la pandèmia, es va celebrar un mostra en format híbrid. Pel que fa a les activitats presencials, en destacava un petit mercat gastronòmic a la plaça Jaume I, que va ser un encert, però l’aforament va ser molt limitat.

    De manera que hi havia ganes de Fira del Gall i així ho van demostrar els penedesencs i molts altres visitants arribats d’arreu del territori català. Més de 35.000 persones van passejar per la fira al llarg de tot el cap de setmana.

    El 43,9% de les persones que van visitar la mostra (quatre de cada deu) eren de Vilafranca, mentre que un 20% es va desplaçar a la població des de diferents punts de la comarca. La resta de visitants provenien d’arreu de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona.

    500 peces d’aviram venudes

    Pel que fa a l’ànima de la fira, l’aviram, enguany ha venut 500 peces de Gall del Penedès amb IGP i d’altres races vives i sacrificades.

    Es dona el cas, que enguany els criadors s’han traslladat al pavelló Firal, en lloc de situar-se al mateix parc de Sant Julià. Aquesta decisió d’última hora es va prendre per motius de seguretat. En les darreres setmanes va detectar-se un brot de grip aviar a Europa i tots els animals exposats a la Fira del Gall van haver de fer-se una PCR, en compliment de la normativa.

    El portaveu de l’associació de Criadors de Gall del Penedès, Rafel Moliner, confessava que tots els criadors “teníem moltes ganes de reprendre la fira com sempre perquè és una gran oportunitat per mostrar la feina que fem durant tot l’any.” Pel que fa a la criança de galls, Moliner explicava que “tot ha anat tornant a la normalitat i la criança d’aquest aviram ha tornat al mateix nivell d’abans de la pandèmia.

     

    Més de 35.000 persones van passejar-se per la fira durant tot el cap de setmana

     

    Actualment, l’associació de Criadors de Gall del Penedès està formada per quatre criadors, després que una d’elles es jubilés. Moliner aprofitava l’ocasió per animar a qualsevol persona interessada en aquest món a dedicar-se a criar Gall del Penedès amb IGP, amb l’objectiu d’evitar la pèrdua d’aquest animal de tanta qualitat.

    5.500 degustacions gastronòmiques i 6.000 copes de vi servides

    Els vins de la DO Penedès i les degustacions dels restauradors vilafranquins sí que van tornar a ocupar els seus espais habituals al parc de Sant Julià, tot i que van adoptar algunes novetats.

    Pel que fa a l’espai de la DO Penedès, enguany va transformar-se en un wine bar i, en comptes d’instal·lar una carpa tancada, va ubicar-se en una haima. L’organització destaca que aquest punt de la plaça va estar “omplert de gom a gom des de l’obertura fins al tancament”.

    Fins a 19 cellers penedesencs, quatre més que en l’edició del 2019, van presentar als consumidors les seves propostes de vins, majoritàriament de vins negres.

     

    Tot l’aviram va haver de fer-se una pcr per descartar casos de grip aviar

     

    Una de les absències d’aquesta fira va ser la sala de tast, que per motius de seguretat no es va programar. Tanmateix, l’Acadèmia Tastavins Penedès va celebrar un tast espontani, dissabte, amb el públic que hi havia en aquells moments a la haima de la DO Penedès.

    Pel que fa als restauradors, cinc establiments de la comarca van presentar una quinzena de plats diferents a la fira, elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. Amb un preu des dels 7 fins al 10,50 euros, es van vendre un total de 5.500 racions.

     

    Nous productes amb Gall del Penedès amb IGP

    El consell regulador de la IGP Gall del Penedès conjuntament amb Mallart Artesans Xarcuters van presentar per aquesta Fira del Gall nous productes elaborats amb aquesta raça autòctona. Fa tot just un any es va presentar el primer Paté Rústic de Gall del Penedès IGP, enguany aquest producte va retornar a la fira amb  un nou format més petit de 90g, a més d’un premi al “Gust més original” obtingut a l’octubre al Fòrum Gastronòmic de Fira de Barcelona.

    A més, també es van posar a la venda per primera vegada brou tradicional de Gall del Penedès, Aletes de Gall del Penedès en escabetx, croquetes i canelons de Gall del Penedès. Aquestes dues darreres propostes de l’anomenada “quarta gamma” i recepta del xef penedesenc Oriol Llavina.

    L’objectiu de la presentació d’aquests productes és “de mica en mica, anar construint una gamma de productes artesanals, de qualitat superior fets amb Gall del Penedès IGP que aportin al consumidor una nova manera d’assaborir aquest aviram”, tal com expliquen des de la Fundació Mas Albornà.

    Precísament per aquest motiu, aquests productes van ser un èxit a la fira, perquè estaven preparats per cuinar i el públic va valorar-ho molt positivament.

    La Gastrobotiga, un encert amb altes probabilitats de consolidar-se en les següents edicions

    Enguany, per tal de mantenir la seguretat dels visitants, l’organització va decidir, recomanat per Protecció Civil, separar la zona de vendes de la zona de consum.

    Per aquest motiu es va crear un nou espai, la Gastrobotiga. Es tractava d’un espai a cel obert on es podien comprar tots els productes disponibles a la fira. Des de Galls sacrificats i tallats, fins a vins de la DO Penedès, plats de la restauració per emportar, els nous productes gastronòmics elaborats per Mallart Artesans Xarcuters o Cafès Novell.

    El públic va lloar aquest espai per ser una zona segura on comprar els productes i sense haver de passar per la carpa gastronòmica.

     

    La haima en format wine bar de la do penedès va ser tot un èxit i sempre va estar plena de gom a gom

     

    Segons comentava la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, Dolors Rius, “va ser fantàstic veure com la gent gaudia de cada espai de la fira”.

    Tal va ser l’èxit d’aquest espai, que l’organització ja considera que “s’ha consolidat” i es posiciona com “una part indissoluble de la mostra”.

     

    La fira consolida l’assistència de públic familiar

    Pel que fa a la procedència dels visitants, en aquesta 357a edició s’ha consolidat l’assistència de públic de proximitat i familiar.

    El 43,9% de les persones que van visitar la mostra (quatre de cada deu) eren de Vilafranca, mentre que un 20% es va desplaçar a la població des de diferents punts de la comarca. La resta van ser visitants d’arreu de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona.

    Pel que fa a l’edat dels visitants, la Fira del Gall 2021 ha constatat un increment significatiu de públic jove, menor de 40 anys.

    La nota mitjana que el públic ha donat a la mostra és d’un notable alt i la mitjana de despesa que han fet els que han visitat la Fira és de 60 euros, lleugerament superior a la dels anys 2018 i 2019.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu