La DO Cava ha produït tres milions més d’ampolles que abans de la pandèmia

    El cava va tancar l’any 2021 aconseguint la producció d’ampolles més elevada de la seva història amb gairebé 253 milions d’expedicions

     

    El cava s’ha recuperat amb escreix de la crisi provocada per la pandèmia de la covid i és que la Denominació d’Origen Cava va tancar l’any 2021 registrant el rècord de producció d’ampolles de la seva història. Gairebé es van expedir 253 milions d’ampolles. La xifra va superar en 419.000 unitats les ampolles produïdes el 2017, que fins ara era el període de més producció de la història de la DO Cava.

    La denominació relaciona aquesta bona dinàmica a la seva aposta per “l’ecologia, la sostenibilitat i els caves de major valor amb llargues criances”.

    Tot i això, els caves que més es van produir l’any passat van ser els més joves, els de Guarda, que tenen un mínim de 9 mesos de criança. Del total de la producció de la denominació, el 87,7% va ser caves de Guarda. El cava de Guarda Superior Reserva va representar el 10,6% del total de les ampolles produïdes; l’1,6% van ser els caves de Guarda Superior Gran Reserva i el 0,004% van ser els caves de Guarda Superior de Paratge Qualificat.

     

    El 71% de la producció de cava s’envia als mercats exteriors

     

    Tanmateix, cal destacar que la producció de caves de Guarda Superior Gran Reserva, amb un mínim de 30 mesos de criança, va augmentar un 25,02% i els caves de Guarda Superior Reserva, amb un mínim de 18 mesos de criança, van augmentar un 23,66%.

    La DO, fruit de la nova normativa, ha assenyalat el 2025 com a any decisiu perquè tota la categoria de Guarda Superior sigui 100% ecològica. El nombre d’ampolles produïdes i etiquetades superen ja les 22.797.356 ampolles amb un creixement superior al 65% en relació amb el 2020, consolidant una categoria que es troba en estat de transició per a alguns viticultors de la denominació.

    Pel que fa a les exportacions, l’any passat, dels 253 milions d’ampolles, el 71% de la distribució es va enviar als mercats exteriors. El país que més cava importa és Alemanya, seguit dels Estats Units. El país americà és un dels llocs que més creixement ha fet, per sobre del 40%. Bèlgica, el Regne Unit i el Japó completen el top 5 dels països que més cava consumeixen. També cal destacar l’augment del consum a Àustria (+65,54%), Brasil (+37,69%) i Polònia (+27,35%).

    Pel que fa al mercat interior, també es va incrementar el nombre d’ampolles un 19,04%, que va representar assolir les 68.762.000 ampolles.

     

    Els estats units i àustria han augmentat més d’un 40% el seu consum de cava

     

    Cal destacar la bona recuperació del sector després de la pandèmia de la covid-19. La denominació va disminuir el 2020 més d’un 13% les seves expedicions, respecte de l’any anterior. D’aquesta manera, el 2021 va aconseguir incrementar més d’un 17% les ampolles produïdes, recuperant-se així de forma excel·lent de la pandèmia.

     

    La DO assenyala el 2022 com a any clau per a la seva història 

    L’any passat la DO Cava va fer un pas endavant amb la implementació de la primera fase del Pla Estratègic de segmentació i zonificació del cava, posant en marxa aquest pla amb l’objectiu de reforçar els mitjans de control de la DO Cava i un sistema d’informació i traçabilitat del producte. Segons diuen des de la denominació, aquest 2022 serà “clau” perquè “donarà els primers segells de qualitat sota aquesta nova normativa com la indicació de l’origen i segment de producte”.

    El president de la DO Cava, Javier Pagès, va assenyalar durant la darrera sessió plenària del Consell Regulador, celebrada el 16 de març, que “el cava és de vital importància per a la sostenibilitat i el desenvolupament del territori. Som més de 350 cellers i sumem 38.000 hectàrees de vinya. Com a DO basada en l’origen, en les nostres vinyes i en les llargues criances, tenim una gran responsabilitat i una oportunitat única de dirigir l’èxit inqüestionable del Cava cap a quotes encara més altes. Que hi hagi cellers que vagin per lliure o associats desmarcant-se de la DO pel seu propi benefici, no ha d’impedir que els que defensem des de sempre el territori i aconseguint un assoliment com aquest, aspirem encara a més, a ocupar una posició major dins del selecte món dels escumosos de gran qualitat sense perdre de vista que els grans reptes només s’aconsegueixen units i amb la participació plena del territori i la generositat de tots”.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu