L’àrea comercial Penedès-Garraf, en el “top 5” de les més atractives de Catalunya

    Segons l’estudi “Mapa Comercial de Catalunya 2022”, mostra una ocupació de locals per sota del límit saludable i un nombre de comerços divers 

    L’àrea comercial del Penedès-Garraf es troba entre les cinc més atractives de Catalunya, segons dades del “Mapa Comercial de Catalunya 2022”, publicat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya el mes passat, que analitza el dinamisme comercial dels municipis de més de 20.000 habitants.

    L’informe, elaborat per l’Observatori Eixos.cat, en nom de la direcció general de Comerç, analitza  la densitat comercial, el grau d’ocupació o l’atractivitat dels comerços i serveis de 67 municipis catalans. Un dels principals objectius era obtenir indicadors per calibrar l’impacte dela crisis sanitària en el teixit comercial del territori. Tanmateix, l’informe també ha servit per a identificar zones en perill de patir desertització comercial o susceptibles d’acollir Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU). 

    Àrees d’influència comercial

    L’informe estructura el territori en 13 grans àrees d’influència comercial per tal d’identificar la seva distribució a partir de diferents indicadors. En concret, Índex d’Aprofitament del Teixit Comercial (IATC), és a dir el percentatge d’ocupació de locals comercials; l’Índex d’Atracció Comercial (IAC) o  la presència percentual d’establiments de compra no quotidiana (equipaments per a la persona, equipament per a la llar, cultura i lleure), i l’Índex de Dotació Comercial (IDC), és a dir, el nombre d’establiments per habitant.

    La taula d’indicadors per a les diferents àrees d’influència comercial mostra escenaris molt diversos. En termes d’ocupació dels locals, destaquen positivament les àrees d’Igualada-Manresa i Maresme. Pel que fa a l’atractivitat dels eixos comercials, Igualada-Manresa i Tortosa-Amposta són les àrees amb més presència d’establiments de compra no quotidiana.  Lleida és l’àrea d’influència catalana que concentra un índex més elevat en nombre d’establiments per habitant.

    Sitges té l’índex d’aprofitament comercial més alt de les sis ciutats estudiades a la nostra Àrea 

    Pel que fa a  l’àrea del Penedès-Garraf, l’informe mostra una ocupació de locals per sota del límit saludable del 80% (IATC 76,3), una atracció comercial saludable (IAC 25,1), i un nombre de comerços per cada 100 habitants divers, que és molt elevat a Sitges  (IDC 3,76) i molt baix a Sant Pere de Ribes (0,91). Pel que fa a Vilafranca és del 1,61 i a Vilanova i la Geltrú del 2,25.

    Valors de composició comercial i panell d’indicadors per municipi

    Ampliar
    Font:
    eixos.cat

    45 de les 67 ciutats analitzades tenen un eix comercial prime

    Els municipis analitzats a Catalunya tenen 177 eixos comercials de primer ordre, és a dir aquells que tenen 40 o més activitats comercials, una ocupació de més del 80% i una presència d’oferta de o quotidià superior al 30%. L’estudi també incorpora un resum comparatiu de les diverses zones comercials entre sí. Així, dos terços de les 67 ciutats analitzades (45) tenen un eix de primera divisió, i gairebé la meitat tenen una àrea prime.

    Sis eixos comercials de primer ordre al Penedès-Garraf

    En el cas del Penedès-Garraf, les sis ciutats estudiades tenen hexàgon comercial prime i dues en tenen més d’un. En concret, Vilanova i la Geltrú i Sitges.

    Pel que fa als principals indicadors analitzats, Vilafranca del Penedès és la ciutat amb un Índex d’Atracció Comercial (IAC)  més elevat, amb un 38,78, seguida de Vilanova i la Geltrú, amb 29,81, i de Sitges (26,69).  L’atracció comercial es mesura a partir de la concentració d’establiments no quotidians perquè, segons indica l’estudi, com que no estan distribuïts equitativament al territori, en les zones on n’hi ha més, els residents no necessitarien desplaçar -se a altres indrets perquè ho tenen tot a la seva zona. 

    Respecte a l’Índex de Dotació Comercial (IDC), està encapçalat per Sitges (3,76), seguit d’El Vendrell, amb 2,04, i de Vilanova i la Geltrú amb 2,25.

    L’estudi detalla  alguns dels carrers més comercials de les sis ciutats, entre els quals destaca especialment el carrer de la Parellada de Vilafranca del Penedès, amb un 75,44 i el carrer dels Caputxins de Vilanova i la Geltrú amb un 72,73. 

    Pel que fa a l’Índex d’Aprofitament del Teixit Comercial (IATC), destaquen els carrers Parellades i Sant Francesc de Sitges (amb un 98,70 i 98,15) la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú amb un 95,76,

    Finalment, l’estudi assenyala diferents escenaris d’actuació basats en les variables analitzades.

    Segons David Nogué, CEO d’Eixos.cat, “el Penedès-Garraf és una àrea multipolar, dinàmica i amb una atracció comercial saludable. Hem pogut constatar que les sis ciutats analitzades tenen eixos comercials prime i que els carrers Major de Sitges, Caputxins de Vilanova i Parellada de Vilafranca són tres dels eixos comercials més atractius de Catalunya”.

    El Penedès-Garraf és una àrea dinàmica amb una atracció comercial saludable

    Des de l’observatori també s’han realitzat mapes de calor, que identifiquen concentracions d’establiments o locals buits. “Amb aquestes eines combinades podem dir amb bastanta precisió quin tros de carrer és el més atractiu”, assegurava David Nogué.

    La Parellada, un dels eixos comercials catalans més atractius

    El carrer de la Parellada es troba entre els deu primers de Catalunya en atracció comercial (IAC) i aprofitament del teixit comercial   (IATC), amb 75,44  i 87,69, respectivament, per sobre del carrer Caputxins de Vilanova o Major de Sitges, pel que fa al segon dels casos.

    Per aquest motiu, el regidor de Promoció econòmica  i comerç de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Joan Manel Montfort, manifestava que “és un goig i una satisfacció estar entre els deu primers municipis de Catalunya en atracció comercial, però encara existeixen certes debilitats en les quals cal seguir treballant per poder-les revertir”. 

    En aquest sentit, apuntava que “ara ens preocupen els locals buits, especialment a eixos comercials com el carrer dels Ferrers i la plaça de la Constitució, que estan perdent pistonada, i per tant, cal actuar amb agilitat i rapidesa”.

    Entre les accions a impulsar es troben la licitació d’un nou Pla estratègic del comerç per als propers quatre anys, que es preveu realitzar durant l’últim trimestre de l’any.

    Nombre d’establiments comercials a les ciutats de més de 20.000 habitants

    Vilanova i la Geltrú
    1.600
    El Vendrell
    1.214
    Sitges
    1.154
    Vilafranca del Penedès
    670
    Calafell
    559
    Sant Pere de Ribes
    297

    Distribució per sectors a l’àrea Penedès-Garraf 



    Font:
    eixos.cat

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu