100 números del Penedès Econòmic amb el Marc Barella

     

    Avui faig protagonista d’aquest espai el Marc Barella, responsable en gran mesura, de que aquesta secció d’aquest diari que avui està d’aniversari, existeixi. Persona de tracte amable i sempre possibilista, un exemple també d’emprenedoria a través d’aquest mitjà que teniu a les mans.
    Té 35 anys i és llicenciat en ADE i Economista, juntament amb el seu pare, el Josep, van tenir la bona idea d’impulsar una publicació que parlés dels protagonistes de l’economia del Penedès i d’això en fa ja 100 números. Moltes felicitats.

    D’on neix la idea de fer una publicació d’àmbit estrictament econòmic i en un entorn local? En què o en qui us vàreu emmirallar?
    Neix d’un moment de crisi. Al 2009 havíem de fer un replantejament amb la nostra empresa: o bé baixàvem despeses o bé pujàvem ingressos. I vam optar pel segon camí. En realitat el diari va néixer per una necessitat nostra, però també vam veure que hi havia un buit en l’àmbit del periodisme econòmic que nosaltres podíem cobrir.
    És un format poc habitual. Només Tarragona té una publicació semblant. Nosaltres com a lectors d’Expansión i Cinco Días, era un format que ens agradava. Salvant totes les distàncies, és clar, pensàvem que a nivell local podia tenir sentit.
    El Penedès Econòmic és o vol ser un altaveu de les empreses de la comarca i dóna veu tant a emprenedors com a empreses consolidades. Dóna també molt espai a escoltar opinions.

    Què creus que és el que més valoren els vostres lectors?
    Generem notícies que possiblement no ho són en d’altres mitjans. Parlem d’economia amb un llenguatge que tothom pot entendre. No cal ser-ne expert per seguir-lo.
    Quan les empreses surten en el diari se senten molt reconegudes, per nosaltres és una mena de premi a la seva trajectòria i ens agrada posar en relleu la feina que fan.

    Quin sistema de distribució feu servir per arribar als vostres lectors/es?
    Es distribueix a través de subscriptors/es i també a través dels socis de la FEPG. Un altre canal són els ajuntaments i institucions.

    Sovint en el diari us feu ressò de les iniciatives emprenedores de la comarca. Aquesta mateixa secció n’és un exemple. Avui, que esteu d’aniversari posem en valor la vostra pròpia iniciativa emprenedora. De què et sents especialment orgullós Marc?
    Doncs d’haver iniciat aquesta aventura ara fa 9 anys en les fires de Maig del 2011 i d’haver estat capaços d’arribar al número 100. Cosa que no és fàcil en un diari en paper. Però també em sento agraït d’haver pogut entrevistar i publicar personatges importants com Lluís Bassat en un acte al Casal, Emilio Duró, Gonzalo Bernardos, Gay de Liébana, els germans Roca, Gay de Montellà o José Peñín de la Guia Peñín entre d’altres. I també hem pogut entrevistar persones molt significatives de casa, com en Martí Solé Bordes, president de la Fundació Pinnae; en Josep Ametller, d’Ametller Origen o en Miguel Torres, de Bodegues Torres, per citar-ne només alguns, perquè amb 100 números hi ha un munt d’entrevistes interessantíssimes.

    Què creus que aporta al Penedès, el fet de tenir un diari exclusivament de temàtica econòmica?
    Crec que el més important és que dóna visibilitat a moltes empreses petites i per tant les fa protagonistes de la nostra economia. Som un agent més que contribuïm en el que podem per tal de donar a conèixer l’economia d’aquest territori.

    Teniu una visió privilegiada de l’esdevenir econòmic del Penedès. Quina lectura en faries?
    Depèn molt dels sectors. Crec que a nivell comercial els negocis estan patint molt. Hi deuen jugar molts factors però la proximitat a d’altres nuclis més potents comercialment ha fet molt mal.
    A nivell industrial la comarca ha perdut molt, Caixa Penedès, la pèrdua de propietat de Codorníu i Freixenet... tot plegat fa que l’economia se n’hagi ressentit molt.
    Veiem en canvi com l’enoturisme, mica en mica, es va fent camí i crec que això és molt bo pel Penedès.

    Si mires enrere, quina és la dificultat més gran amb la que us heu trobat?
    El més difícil és, sense cap dubte, fer-ho viable econòmicament. Hi ha hagut molt poc suport institucional, no hem tingut massa resposta. La crisi del nostre sector és molt gran, és evident que el format paper té els dies comptats, però d’altra banda el nostre producte és tan específic que li veiem encara molt recorregut.

    Imagina una notícia d’un altre mitjà que es fa ressò del Penedès Econòmic, quin voldries que fos el titular?
    Una il·lusió feta realitat: el Penedès econòmic arriba al número 1000.

    Doncs estirant d’aquest titular que t’agradaria veure, com imagines el Penedès Econòmic d’aquí a cinc anys.
    És molt difícil fer prediccions... si ens haguessin dit fa 4 mesos que avui estaríem així amb el tema de la pandèmia, no ens ho haguéssim cregut.
    El que segur que passarà és que potenciarem més la part on-line. I alhora crec que haurem de trobar algun format més presencial, de trobada, on tothom s’hi sentís més partícep, una mena de club del Penedès Econòmic.

    Per acabar, si haguessis de definir el diari en cinc paraules, quines triaries?
    Proximitat, pime, àgil, dinàmic i amè.
    Vull aprofitar aquesta darrera pregunta per fer una agraïment als anunciants que ens han acompanyat molts des del primer dia, als col·laboradors, als lectors i a tot l’equip de redacció que ha fet possible que avui arribem al número100. 

    Què podem aprendre d’aquesta experiència? 

    1-  Especialització:  Quan aconseguim ser únics en el nostre sector perquè ens hem especialitzat molt, tenim moltes més possibilitats de reeixir.

    2-  Teixir xarxa:  Fer xarxa vol dir teixir un bon entramat de relacions, més enllà dels estricament comercials per poder ser un agent significatiu en el teu sector.

    3-  Canvi:  Esdevé clau estar emetent els canvis del nostre voltant per fer els canvis necessaris en els nostre negoci i fer-lo evolucionar “a ritme” de les necessitats dels nostres clients.

    4-  Celebració:  Val la pena celebrar els nostres èxits com avui ho fa el Penedès Econòmic, és una forma d’agrair i de fer una mirada renovada cap al futur. Felicitats amics!!!!!!

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu