El Parc de les Olors, connectar i sentir

     

    Avui ens passegem pel Parc de les Olors de Sant Marçal un lloc ple de plantes aromàtiques i medicinals en un entorn que convida a sentir i a gaudir. I coneixem la Brigit que és agricultora i naturòpata, n’ha après però ha viscut tota la vida envoltada de vinya i amb la ramaderia.

    Brigit, d’on et ve la passió per les plantes?
    Ve de lluny, la meva àvia i rebesàvia eren remeieres. De fet elles collien i portaven el puliol i d’altres plantes a Cal Vicentó.
    Ara em dedico una mica al mateix, jo mateixa cultivo les plantes i li dono diferents usos.

    He viscut tota la vida al camp i del camp i mica en mica he anat coneixent les diferents plantes. A mesura que he après em crida molt l’atenció com moltes d’elles ens ajuden a tenir una vida més saludable.
    Tot el que jo coneixia venia de generació en generació. Tenia molta inquietud en voler saber més vaig estudiar naturopatia i kinesologia (teràpia, a través dels músculs).
    El parc de les olors ja existia però ara fa tres anys ho vaig agafar i això m’ha permès posar en pràctica totes les coses que he anat estudiant, a banda, també per a mi és una oportunitat per complimentar la viticultura

    Fes-nos cinc cèntims, què és el Parc de les Olors? Què hi podem trobar?
    L’objectiu del parc és donar a conèixer la planta medicinal i aromàtica autòctona del territori. I això ho fem a través de l’experiència perquè no hi ha res millor que sentir-ho, viure-ho i experimentar-ho.
    Quan toques una planta, l’olores, t’expliquen perquè serveix… arribes a estimar-la. Les plantes ens cuiden i milloren la nostra salut.
    El parc té 1Ha, hi ha unes 40 espècies conreades diferents. Hi ha plantes, hort, oliveres, vinya i arbres fruiters.
    També hi trobem un camí terapèutic, també li diem el camí de les sensacions. Quan camines per ell, d’alguna manera simules una reflexologia podal que és molt beneficiós per la salut. El camí té diferents textures i la intenció es estimular diferents punts del peu, que ens ajuda a descarregar-nos amb l’energia electromagnètica i també, és clar, connectar amb la natura.
    A més hi ha zones d’esbarjo diferents; cada zona té un cultiu i en cada lloc hi realitzem una activitat concreta…

    Ens acostem al Parc de les Olors i, a banda de passejar-hi i fer el camí terapèutic, què més hi podem fer?
    Doncs podem fer una visita guiada per conèixer les plantes. Dura aproximadament una hora i es fa un recorregut per tot el parc.
    També podem treballar amb plantes i manipular-les i conèixer com podem aprofitar les seves peculiaritats i experimentar amb elles.
    Podem fer des d’infusions, macerats, olis, vinagres aromàtics, cosmètica natural, tallers aromàtics...
    Quan acabem el recorregut del camí fem un vermut de productes de proximitat i degustem el nostre vi Hipèric Wine.
    També durant l’any organitzem festes temàtiques en funció de l’època i la planta que hi correspon. Per exemple a l’estiu fem la festa de la lavanda, també la de la menta, o més endavant la de la verema o la de la ratafia o la de l’hipèric.... cada temporada té una planta que la caracteritza.
    Ensenyem també a com s’han de collir les plantes aromàtiques o a fer coctails botànics. Agrada molt l’experiència de fer el teu propi mojito o gin tònic amb les varietats de mentes que tenim al parc.
    Tot això ho organitzem nosaltres directament però també tenim col·laboradors a qui cedim l’espai i per tant al Parc també hi podem veure i viure d’altres activitats mol adients en un entorn com aquest, com ara ioga, zumba, biodansa i diferents activitats que busquen el benestar de la persona.
    I per últim tenim també productes a la venda que tenen molt bona acceptació com ara xampús, cremes, infusions, olis essencials, sopes i perfums.

    Quina és la reacció dels clients quan venen al Parc?
    Els clients se n’enamoren i repeteixen, i tornen amb més coneixements del que volen saber i aprendre. La COVID en aquest sentit ens ha ajudat molt a apropar-nos la natura…
    De vegades venen molt escèptics però s’acaben enamorant…descobreixen tot el que l’entorn de proximitat els pot oferir.
    El nostre públic és molt variat encara que sovint hi ha més dones que homes. Estem ara en procés de fer la web però ens funciona molt bé Instagram.

    Què és el que us ha portat més dificultat?
    Quan treballes del que t’agrada les dificultats sempre es fan més petites. Aquesta és una feina que requereix molta paciència i on cal ser molt constant… és el món de la pagesia i té les dificultats pròpies d’aquest món.

    Com veus el Parc de les Olors a futur?
    M’agradaria tenir planter autòcton, i això passa per tenir un hivernacle, aquest és un dels projectes.
    Volem ser una referència de la cultura etnobotànica i de la nautra, volem acabar tenint un espai on la gent s’hi senti molt a gust i vulgui venir i repetir.
    Un altre projecte en marxa és el de la venda online dels nostres productes.
    I pel que fa als productes doncs no parem d’innovar, els extractes de carxofa i quinacea, com a complements dietètics en són un exemple.

    On són les oportunitats? 

    1- Tendències: després del confinament s’ha detectat una gran necessitat d’estar en contacte amb la natura i en espais oberts. És clarament una tendència. Si el nostre projecte pot oferir alguna cosa relacionada amb aquesta tendència, serà segur, molt ben rebut.
    2- Experiències de benestar. També és clarament una tendència el fet de poder viure una experiències que aportin benestar. El parc de les olors n’és un clar exemple.
    3- Personalització. Si l’experiència que visc és única per a mi, és encara molt més significativa. Veiem en aquest cas l’exemple de fer el teu propi gin tònic, la teva infusió, etc...
    4- Les xarxes socials. De nou podem veure com les xarxes socials esdevenen un magnífic aparador per donar a conèixer les experiències que s’hi viuen.
     
    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu