Movem Xerigots, formatges en ruta

     

    En Jordi Bertran de Xerigots és de nou el protagonista del Quadern de l’Emprenedor. La seva constant renovació i innovació en el format del seu negoci resulta molt inspirador. De la seva capacitat de fer de la dificultat, una virtut, han nascut diferents projectes que hem mostrat en altres ocasions en aquest mateix espai.

    Xerigots va néixer l’octubre de 2011, amb una botiga al centre de Vilafranca i ha passat a esdevenir un dels únics espais d’afinat de formatges de Catalunya i un punt de divulgació de la cultura del formatge.

    Seleccionen formatges artesans de gran qualitat, els conserven, afinen i serveixen al punt òptim de consum per a restaurants i clients finals. Els formatges s’afinen en cups on antigament s’emmagatzemava vi perquè en aquests espais hi ha les característiques òptimes per extreure matisos únics en cada formatge.

     

    Com neix el projecte Movem Xerigots?

    Vam conèixer a través de les xarxes  l’empresa Ayats (una empresa catalana de referència en la fabricació d’autobusos) i hi vam contactar. Ells, arran de la pandèmia van haver de buscar, com nosaltres, altres línies de negoci. En el seu cas, van construir un restaurant dins d’un autobús de dos pisos per a poder oferir un nou producte als seus clients i nosaltres anem avançant en el nostre repte de crear experiències úniques al voltant del formatge i la venda directa a client final.

    Ayats partia d’una experiència que porta per nom “Movem les estrelles” que consisteix en que restaurants amb estrella Michelin del Sud d’Espanya es desplacin al Nord i viceversa... inspirats en això surt al idea del Movem Xerigots.

     

    De la necessitat, una virtut

    Efectivament, després de 6 anys, Xerigots ha anat complint el pla d’empresa que havíem dibuixat. És veritat que se’ns ha disparat inesperadament una vesant que no pensàvem  que creixés, es tracta de  la venda online i també el client particular.

    Quan un particular compra formatge a una botiga de barri busca menjar, en canvi si ve a casa nostra el que ve a buscar és  una experiència.

    Per poder millorar aquesta experiència ens cal fer obres, tant per l’hosteleria com per als particulars. Començarem el proper gener amb l’objectiu de crear una sala de tast per a 50 persones, una botiga showroom i també un terrat a l’aire lliure on poder degustar els nostres productes i uns bons vins i la sala de tall, fred i emmagatzematge també les engrandim.

    I vam pensar, si parem per fer obres, què fem? I d’aquí neix una mica el projecte de Movem Xerigots.

     

    En quins llocs podrem veure Movem Xerigots? Com els heu triat?

    Doncs ens mourem durant 22 setmanes  des  de gener fins abans de Sant Joan, en pobles i  ciutats diferents.

    Hem agafat el mapa i allà on hi havia aproximadament un centenar de clients que ens han comprat al llarg del temps, ho hem marcat com a possibilitat. Després toca negociar amb els ajuntaments i veure que tot plegat és factible.

    Començarem  i acabarem a Vilafranca però també estarem a Tarragona, Alella, Badalona, Valls, Olèrdola, Girona, Sant Martí Sarroca, el Vallès, Sitges, Sant Sadurní, Lleida, Llorenç del Penedès, Terrassa, Igualada, Gelida, Montblanc o El Vendrell entre d’altres.

     

    Explica’ns què hi podrem trobar en el bus i com funcionarà?

    Hi haurà 3 tipus d’activitats diferents. A les 18h oferirem un tastet vespertí que consisteix en tastar tres vins i 6 formatges diferents. Després a les 19.30 hi ha una altra proposta que és un sopar que ofereix 4 vins i 20 formatges, dels quals alguns estan cuinats in situ a la cuina del bus.

    Serem un equip de 5 persones que anirem fent torns de manera que en cada servei n’hi hagi 3 cada vegada.

    I alhora, el municipi que aculli el bus i en horari de 18 a 22h, es podran recollir les caixes take away de les persones que, prèviament hagin fet l’encàrrec.

    Aquesta setmana ja posem a la venda a través de la web la venda de tastos vespertins i de nit i a mesura que s’aproximi la data del municipi en el qual estarem es posaran a la venda els take away.

     

    Xerigots està sempre en permanent evolució...

    Crec  que és important  avançar-te a la  implementació de  qualsevol activitat, si no ho fas així, les idees arriben immadures i sovint fracassen.

    Ara mateix ja tenim posada la mirada el servei que volem oferir en el showroom per exemple. Un xef mostrarà als professionals de la hosteleria com es poden fer diferents tipus de tapes i platets amb base de formatge. De manera que no només es pugui fer el tast sinó que surtin d’aquí amb diferents idees a implementar en els seus establiments...

    Estem en constant evolució, efectivament, buscant innovació en el nostre sector.

     

    On són les oportunitats? 

    1- Sovint la innovació neix de la resolució d’un problema que se’ns presenta. Els problemes són una font inesgotable d’idees per innovar. Com diu l’expert en innovació Alfons Cornella, és imprescindible fer “Mineria de problemes”.
    En aquest cas veiem com, del problema d’haver de tancar per l’inici de les obres, sorgeix l’oportunitat del Movem Xerigots .
    2- Ens cal documentar més el que fem i prendre decisions en base a dades objectives que tinguem. Veiem com, gràcies a tenir informació d’on es troben els principals clients de Xerigots, es determina la ubicació i l’emplaçament de la ruta del bus.
    3- La difusió i les xarxes socials són un magnífic altaveu quan ens adrecem a client final. Ho hem vist ja en diferents entrevistes, però possiblement en aquest cas es fa molt evident. Tenir una bona estratègia a xarxes socials porta molt més trànsit a la nostra web.
    4- Tot es crea dues vegades, primer en la nostra ment, en la nostra imaginació i després a la realitat. Com a emprenedors necessitem tenir aquesta mirada avançada al futur i als projectes que volem desenvolupar.
     
    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu