Josep Sánchez Llibre
President de Foment del Treball
“S’ha d’elaborar un nou contracte social que redueixi les desigualtats”
PE 88 | Foment del Treball Nacional és la confederació que, des de 1771, representa els empresaris i la indústria catalana. La presideix Josep Sánchez Llibre, des de novembre de l’any passat. El nou president ha suposat un revulsiu per a l’entitat, ja que ha aconseguir estabilitzar les relacions amb altres patronals i ha impulsat una sèrie de canvis, entre els quals l’entrada de més dones i de gent jove i preparada per als reptes de futur que es presenten, tant en l’economia catalana com global. Defineix la patronal com “la casa gran dels empresaris catalans”.
Josep Sánchez Llibre (Vilassar de Mar, 26 de maig 1949) és des del novembre de 2018 president de Foment del Treball. Alhora, és vicepresident de la CEOE, i representant de la patronal espanyola davant les Corts des del 2016. Llicenciat en Ciències Empresarials i Màster en Direcció d’Empreses per ESADE, és vicepresident de Conservas Dani.
És membre del Cercle d’Economia, de l’Ateneu Vilassanès, soci de la Unió Esportiva Vilassar i membre de l’Associació de Llicenciats en Ciències Empresarials, del Club Finances de Barcelona i de l’Associació de Professionals Assessors d’Inversió i Finançament de Catalunya.
Ha estat diputat per CiU per la província de Barcelona al Parlament de Catalunya durant la III i IV legislatura i senador a les Corts Espanyoles durant la IV legislatura. Des del 1993 fins al 2015 va ser diputat al Congrés. És autor de Les veritats de l’estatut (2006).
Amb el canvi de presidència a Foment del Treball s’ha produït una pacificació en les patronals, que feia temps que estaven enfrontades i amb algunes fins i tot tenien oberts litigis judicials. Com s’ha aconseguit aquesta pau?
El que hem fet és buscar una unitat d’acció empresarial. Hem aconseguit que CECOT s’incorporés a Foment del Treball i recuperi els seus representants als òrgans de govern de la nostra patronal, i alhora restablir la complicitat institucional amb PIMEC, amb qui hi havia un conflicte judicial. D’aquesta forma, hem implementat aquesta pau empresarial que serà beneficiosa per al teixit industrial català. Es podria dir que ara hem entrat en una fase nova.
Quin són els eixos del seu programa per als propers anys?
Nosaltres ens vam presentar amb un programa engrescador, modern pensant en el segle XXI, amb 30 punts i quatre grans objectius: renovar, rejovenir, feminitzar i modernitzar per construir el Foment del demà. El nostre objectiu és obtenir el màxim de benefici per retribuir el màxim possible als accionistes. Ho diuen tant el Fons Monetari Internacional (FMI) com l’OCDE: cal canviar les regles de joc. Si no hi ha benestar social, l’empresa pot anar bé, però tot se’n va en orris. El que cal és un nou pacte social. Amb salaris de 900 euros no anem enlloc. Hem de ser capaços de reflexionar i posar les llums llargues per aconseguir més cohesió social i que l’economia tiri endavant.
Quins canvis ha introduït a la seva junta directiva?
La majoria de persones que he incorporat a la meva junta directiva són les mateixes que hi havia en l’etapa anterior. Hem aprofitat tots els recursos humans de què disposàvem i n’hem afegit d’altres que hem considerat que podien aportar moltes coses, com ara empresaris d’èxit i personalitats del món econòmic, polític i de l’empresa catalanes. Com que Foment del Treball és una entitat tan important i amb 248 anys d’història, penso que tenim un gran futur.
Els nostres objectius són: renovar, rejovenir, feminitzar i modernitzar la nostra patronal
Quines accions concretes han endegat en els primers mesos?
Hem creat un think tank en el qual hem inclòs representants de diferents sectors econòmics i personalitats per tal d’elaborar una visió estratègica de les reformes estructurals a realitzar en els propers quatre anys. Un dels primers eixos és la creació dels nous contractes socials per a la propera dècada. Aquest grup també analitzarà els punts forts i febles del país en l’horitzó 2030, que posteriorment analitzarà la junta directiva de la nostra patronal. També hem renovat la societat d’estudis econòmics de Barcelona, per plantejar nous debats a curt termini, i hem posat en marxa un lobby a disposició dels socis per analitzar les propostes dels nostres associats respecte de les legislacions que s’aprovin al Parlament de Catalunya i per analitzar les qüestions que preocupen als empresaris catalans.
Durant la seva intervenció en el Fòrum Empresarial de la FEGP ha afirmat que cal incrementar els salaris tant dels treballadors com dels directius per poder guanyar-se la vida i consumir. Tenen alguna proposta de com fer-ho?
L’increment dels salaris ha de venir per l’estudi en profunditat de tota una sèrie d’experts econòmics, filòsofs, gent de diferents sectors per analitzar el mecanisme més eficient per eliminar aquestes desigualtats socials i que la gent pugui tenir un salari per poder-se guanyar la vida dignament. Aquest és un tema que hem començat a estudiar, però la solució és a llarg termini, no solament de Foment del Treball, sinó de tota la societat civil, de les administracions i des de la perspectiva europea tots els governs de la comissió han de ser conscients que cal buscar solucions per evitar el naixement de plantejaments radicals.
Hem estès la mà a la nova presidència de la cambra de comerç per col·laborar amb ells en pro de la competitivitat de les empreses
Aquest mes s’han celebrat les eleccions a les Cambres de Comerç catalanes, que han donat com a guanyadora la candidatura de l’ANC “Eines de país”. Com valora que hi hagi un president independentista al capdavant d’una institució amb tanta història i trascendència com aquesta?
Foment del Treball ha mantingut en tot moment la neutralitat, perquè teníem candidats a les cinc candidatures. Les patronals no ens hem d’inclinar per cap candidat d’altres institucions o administracions públiques. El que puc dir és que els resultats són els que són. Nosaltres vam felicitar els guanyadors i els vam oferir la mà per col·laborar amb ells en pro de la competitivitat, la internacionalització, la digitalització i la defensa de les empreses. Si no ens la donen, sempre quedarà Foment per a la defensa dels interessos empresarials.
Parlant d’eleccions, com valora el resultat de les eleccions generals?
Hi ha hagut unes eleccions que a Espanya han guanyat els socialistes i a Catalunya ERC. Nosaltres els hem felicitat i ara els demanem des de Foment del Treball estabilitat, moderació per fer front a les reformes que s’han de fer al govern espanyol, amb la màxima concertació amb els agents socials i econòmics, a fi i efecte de consolidar el creixement econòmic, la generació d’ocupació, de treball estable i de qualitat i també reforçar la cohesió social, i eliminar les desigualtats econòmiques existents avui tant a Catalunya com a l’Estat espanyol.
Els sindicats exigien l’1 de maig a Pedro Sánchez que es derogués la reforma laboral. Com veurien la proposta?
Els sindicats han fet el que han de fer defensar els interessos dels treballadors, nosaltres els dels empresaris. Estem disposats a entrar a la mesa de la concertació social per modernitzar i equilibrar totes aquelles reformes que hagin quedat desfassades, però que siguin bones tant per als empresaris com per als treballadors. En definitiva, del que es tracta és que hi hagi matèria legislativa eficient perquè els empresaris puguin contractar de forma estable i que fem reformes que puguin anar en la direcció contrària. Jo estic convençut que hi ha d’haver un punt mig i que, al final, arribarem a un acord.
L’economia submergida preocupa molt als empresaris. Vostès demanen que el govern la quantifiqui per poder-hi lluitar.
Nosaltres, des del punt de vista de la pressió fiscal, dels empresaris i dels treballadors, el govern que surti tingui la valentia de reconèixer quin és el percentatge d’economia submergida que hi ha avui a Espanya. No hi ha cap govern que ho hagi reconegut quant, a partir d’aquest reconeixement, pensem que es poden establir mecanismes per incrementar els ingressos tributaris a través d’un pla estratègic de quatre anys i no incrementar la pressió fiscal als que sempre estan pagant.
Cal reforçar la cohesió social i eliminar les desigualts econòmiques existents tant a catalunya com a l’Estat Espanyol
Com creu que pot afectar el Brexit als petits comerciants i les possibles còpies que se’n puguin fer a Europa?
Les empreses catalanes que anaven a Gran Bretanya estan molt preocupades perquè pot afectar molt les seves vendes. Fa poc va venir l’ambaixador del país a Foment a explicar-nos la situació. El que està clar és que no han pensat massa en les empreses. No pot ser que hagin de patir aquest neguit. No sé què passarà, però els experts diuen que serà acordat. Tant de bo. Si no, repercutiria negativament en l’economia mundial un 1%. Jo sempre em quedo amb la notícia positiva.
I quina és?
Que l’economia catalana creix i les inversions també ho han fet en el primer trimestre de l’any a Catalunya, fets que generaran riquesa i ocupació. La patronal permet visualitzar idees i valors per als propers 15 o 20 anys. Espero que els tinguin en compte.