Marta Sanahuja Granel

     

    Marta Sanahuja Granel
    Ambaixadora de la Ruta del Xató 2019-2020

    “El xató és un plat molt complet i una font d’inspiració a la cuina”

    Marta Sanahuja, més coneguda com a Delicious Martha, és l’Ambaixadora de la Ruta del Xató 2019-2020. Aquesta sitgetana va unir les seves dues passions, la comunicació i la gastronomia, i ara es dedica íntegrament a elaborar uns plats amb el seu toc personal i característic que puja a les xarxes socials per als seus milers de seguidors. És una fidel defensora del menjar i la vida sana, i té clar que tot entra pels ulls i que cada plat ha de fer gaudir i viure una bona experiència. 
     



    Marta Sanahuja va estudiar Publicitat i Relacions Públiques a la universitat Blanquerna i, durant un temps, va treballar en una agència. Tanmateix, un canvi en la seva vida personal i professional va fer que s’endinsés en el món de la cuina, on va descobrir què era el que volia fer. Així va néixer Delicious Martha, un blog que ha passat de ser una afició a un treball que l’omple i la fascina, i que compta amb milers de seguidors a les xarxes.
    La Marta és més de salat que de dolç, però està convençuda que un menjar sense postres no és un menjar. La seva màxima és que la gastronomia uneix les persones i traspassa fronteres. Per això cada dia té més seguidors.
    L’any passat va ser nomenada Ambaixadora de la Ruta del xató 2019-2020, una aventura gastronòmica que està redescobrint a través de les xatonades populars, els esdeveniments que s’organitzen, les històries que expliquen i els plats que prepara.

    Ets l’Ambaixadora de la Ruta del Xató d’enguany. Què suposa per a tu aquest càrrec?
    És tota una experiència. Quan m’ho van proposar no m’ho podia creure. Em vaig pensar que s’havien equivocat, perquè els anteriors ambaixadors han estat xefs i personatges molt coneguts, com els germans Roca, la Carme Ruscalleda, el Raül Balam, etc. Vaig pensar què feia jo entre aquests grans noms? Però vaig estar donant-li tombs i vaig veure que el fet de poder arribar a molta gent a través de les xarxes socials era un valor que podia potenciar molt el xató i que aquesta potser era la raó d’haver-me escollit. Per a mi és un honor ser la nova Ambaixadora de la Ruta, és una aventura gastronòmica per descobrir.

    Quines accions has emprès per ajudar a difondre el xató?
    Com a sitgetana, conec bé el xató. És un plat que m’agrada molt i jo el que proposo és la meva versió, que estarà a les xarxes socials, on també promouré un concurs amb un premi per a la millor recepta.

    El feies a casa?
    No, jo sempre l’havia menjat als restaurants, però tothom el pot fer a casa i donar-li el seu toc personal. És un plat que m’agrada perquè no té molta complicació, es pot fer amb els ingredients que tenim a la despensa. A mi, per exemple, de vegades no em venen de gust les anxoves perquè li donen un gust massa fort, i les canvio per altres coses. És una amanida molt completa i saludable. Menjar bé és molt important.

    Tu vas deixar la teva feina com a publicista per fer el teu projecte personal. Què et va impulsar a crear un blog de cuina?
    Doncs feia un any que treballava en una agència de publicitat, però vaig veure que era una feina que no era per a mi. Necessitava fer una altra cosa i vaig descobrir el món de la gastronomia.

     

    El xató es pot fer també a casa, cadascú amb el seu toc personal

     

    La teva vida va canviar radicalment.
    Sí, vaig fer una professió de la meva passió. Fa cinc anys ningú es dedicava a això; èrem molts pocs i, en canvi, ara hi ha milers de persones que ho fan. Es va crear una professió nova, que atrau molta gent. Quan li vaig explicar a la meva àvia en què treballava, no ho entenia. El món digital ha portat a obrir nous camins i professions com la de community manager i similars, però també veus que alguns es van quedant pel camí.

    Però has fet cursos amb cuiners experts o classes de cuina?
    No, sóc completament autodidacta. Vaig aprenent equivocant-me molt. La cuina és molta passió, són hores de treball i a força de provar coses, tot acaba sortint. Jo vaig deixar la feina de publicista en una època molt complicada per a mi, i vaig crear el meu blog des de zero. No tenia res i tots els diners que anava aconseguint els invertia per millorar la programació o per comprar una càmera de fotos decent per fer les fotos, que al principi pujava amb el mòbil. De mica en mica, vaig anar aconseguint seguidors i ara en tinc milers a les diferents xarxes socials que gestiono.

    En tens cap de preferida o que hi destinis més temps?
    Potser dedico més temps a Instagram, que és on tinc més volum de seguidors, uns 286.000, però també pujo vídeos un cop a la setmana a YouTube, on tinc 54.800 subscriptors i també estic a Pinterest, Twitter i Facebook, entre altres xarxes.

     

    A molta gent li sembla fàcil el que faig, però hi ha molta feina al darrera de cada plat

     

    El món dels bloggers i influencers està saturat i alguns tenen una certa mala fama. Com la combats?
    Aquest món és una mica de prova-error, però també experiència d’anys, i jo en porto cinc treballant en aquest camp. Al principi sí que ho feia tot una mica més amateur, però després vaig anar dedicant-hi més recursos i temps. A molta gent li sembla fàcil, però hi ha moltes hores al darrere de cada plat. En el fons hi ha moltíssima feina. Jo fa sis anys que no faig vacances. De fet, tenia uns bitllets pagats per anar a Bali al desembre i els vaig haver d’anul·lar per qüestions de feina.

    La imatge dels plats és molt important.
    Sí,molt. Jo he de convèncer les persones que em segueixen que és bo el que he preparat només a través d’aquestes imatges; així que una bona fotografia és clau. Quan anem a un restaurant podem mirar, olorar i tastar els plats, però els que es mostren a la xarxa han d’atraure per la vista i parlar per si sols.

    Com és un dia en la vida de la Marta Sanahuja?
    Estic tot el dia comprant, cuinant, netejant i fent fotos i vídeos dels plats i d’altres qüestions que em preocupen o m’agraden, relacionades amb la salut i en com cuidar-se. Aquest any sortirà el meu segon llibre, així que estic treballant en ell.

    Tens un equip que t’ajuda o ho fas tot tu?
    No tinc ningú que em faci un cop de mà. Tinc molta feina, però Delicious Martha sóc jo i no hi ha ningú millor que jo per fer el que faig, així que no puc delegar.

    Per què vas decidir posar-te el nom de Delicious Martha?
    Va ser una idea de la meva mare perquè li agradava la pel·lícula Bella Matha o Deliciosa Marta, la història d’una cuinera d’un restaurant francès molt perfeccionista i que viu per a la seva feina. El nom em va agradar i, com que les mares sempre tenen la raó, li vaig fer cas. Jo vaig començar el blog i a ser present a les xarxes en el món de la gastronomia, però tenia clar que no volia centrar-me només en això, sinó que també volia donar consells perquè la gent tingui un estil de vida saludable. Jo faig esport i em cuido molt, tinc cura del que menjo i transmeto el que sé als meus seguidors.

     

    El nom de Delicious martha sorgeix d’una idea de la meva mare arran d’una pel·lícula que li agradava

     

    En què t’inspires a l’hora de decidir els plats que faràs?
    És molt important escollir les receptes en les quals puguem utilitzar ingredients frescos i de temporada per aprofitar al màxim les seves propietats. Per inspirar-se és important estar al dia, llegir llibres i revistes, estar actius a les xarxes socials i saber què agrada la gent. Jo el que faig moltes vegades és partir d’una recepta i modificar-la amb les coses que m’agraden o tinc més a mà, donar-hi el meu toc personal.

    Et diverteixes cuinant.
    Molt. Això és una de les meves principals motivacions i també veure que els meus seguidors aprecien els plats que preparo. Quan estàs molt de temps a la cuina vols que el plat sigui quelcom sorprenent i espectacular. No sempre és així, però si hi poses passió, el resultat segur que és bo i, sinó, el vas millorant i perfeccionant de mica en mica.

    La part creativa és bonica, però després has de netejar el que has utilitzat. Ets una persona que fa servir molts estris a la cuina?
    Intento que les receptes siguin senzilles i pràctiques. Ningú vol passar-se hores fregant plats, olles i demés estris; per tant, cal saber economitzar. A més, tinc una cuina petita i per tant, no puc perdre molt de temps buscant les coses que necessitaré.

    Com a Ambaixadora de la Ruta, has estat a totes les xatonades populars que s’han fet durant l’any?
    A la majoria. De fet, crec que només he faltat a la del Vendrell, perquè se celebren el cap de setmana i, de vegades, és impossible combinar-s’ho. Tinc la sort que treballo a casa, però el cap de setmana és l’únic moment que tinc per poder gaudir amb la meva parella i, per tant, intento aprofitar-lo al màxim.

    A banda de les teves xarxes, també participes cada divendres en un programa dè Ràdio Maricel.
    Sí, fa anys que hi col·laboro i no he deixat de fer-ho perquè, tot i que sempre vaig molt de bòlit, m’agrada molt la ràdio.

     

     

     

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu