“La Fira de Santa Llúcia de Canyelles és un èxit gràcies a tot el poble”

    Rosa Huguet i Sugranyes
    Alcaldessa de Canyelles

    Els dies 27 i 28 de novembre va tenir lloc la Fira de Santa Llúcia de Canyelles, de nou en format presencial després que l’any passat no es pogués celebrar. L’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, destacava la implicació de tot el municipi per portar a terme aquesta fira, la segona millor de Catalunya. L’edició d’enguany ha tornat a ser tot un èxit i a superar les expectatives, amb més de 70.000 visitants durant tot el cap de setmana. Els carrers de Canyelles van omplir-se de gom a gom per veure les més de 350 parades de la fira.

    Com va sorgir aquesta fira?
    La Fira de Santa Llúcia de Canyelles va néixer fa tot just 19 anys de la mà del Grup Dona i el Grup de Savis. Avui dia, gràcies als dos grups i a tota la complicitat del poble, continua endavant. El primer any vam acollir una cinquantena de parades, va ser molt discreta, però hi vam posar molta il·lusió. Vam apostar per especialitzar-nos en aquesta fira nadalenca i que fos la millor; de fet, és la segona fira més important de Catalunya, només superada per la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, perquè és més gran.

    Quantes parades ha tingut enguany la fira?
    La nostra fira s’ha consolidat amb 350 parades, que és el màxim que podem acollir per qüestions de seguretat. Aquest any hem rebut un total de 2.103 peticions de paradistes per venir a Canyelles. En la tria de parades, prioritzem les que s’han presentat dins del termini establert i les que han vingut altres anys i han tingut un bon comportament. És a dir, si obrien i tancaven amb puntualitat o si els seus productes eren de qualitat.

    Quines novetats hi ha hagut?
    Enguany hem estrenat un nou espai, es tracta del Park-Nöel. En aquesta ocasió, el Pare Noel ha abandonat la tradicional casa on s’ubicava i ha passat a instal·lar-se en aquest nou espai. A més, és un lloc dedicat als més petits en què han trobat un món de fantasia i el taller del Pare Nöel. També hem ampliat la zona de Harry Potter, que ha tornat a convertir el castell de Canyelles en una autèntica recreació de l’escola de màgia Hogwarts.
    Una altra novetat que ens fa molta il·lusió és que hem posat a la venda El joc del Dimoni, Fira de Santa Llúcia de Canyelles amb la col·laboració de la família Miquel Massana. Es tracta d’un joc familiar que preparava aquesta família del municipi i que ara s’ha posat a la venda. És un joc fàcil i ràpid, apte per a tothom que sàpiga comptar de l’1 al 10. Hi ha diverses caselles per on els participants hauran de passar, si tenen la sort, sense caure en les calderes de Pere Boter. S’ha posat a la venda en algunes parades de la fira. 

    LA FIRA DE SANTA LLÚCIA DE CANYELLES REALMENT ES CONEIX QUAN HAS VINGUT MÉS D’UNA VEGADA PERQUÈ LLAVORS ÉS QUAN ET POTS FIXAR EN TOTS ELS DETALLS I DESCOBREIXES NOUS RACONS

    Han tingut èxit aquests dos espais?
    Molt. Vam instaurar un sistema de cita prèvia per entrar a l’espai Harry Potter i al Park-Noël, per evitar aglomeracions. Poques hores després d’obrir reserves pels dies de la fira, es van esgotar totes les entrades. Així que vam decidir ampliar els dies per visitar aquests espais, i també es podrà entrar després de la fira, els dies 4 i 5 de desembre.

    Després d’un any en blanc, com heu fet front a aquesta edició?
    Volia que fos la fira de la recuperació. Calia recuperar la il·lusió, la confiança i pensar que hem viscut un impàs a la vida que ens ha fet perdre moltes coses pel camí, però també hem de donar espai a l’agraïment i a la solidaritat. Calia recuperar aquest esperit nadalenc, que només es pot viure a Canyelles.

    Què té la vostra fira que la fa tan especial?
    És una fira viva, que creix any rere any. La Fira de Santa Llúcia de Canyelles realment es coneix quan has vingut més d’una vegada perquè llavors és quan et pots fixar en tots els detalls i descobreixes nous racons. Quan has vingut dues o tres vegades segueixes veient detalls nous; de sobte, pots descobrir que pots picar un Tió o que pots estar en un lloc fent un figura de ceràmica, o veus que estan cremant torró i el pots tastar acabat de fer.

    Heu incrementat el pressupost de la fira, ja que l’any passat no es va poder celebrar?
    No, la inversió més gran que fem continua sent Serveis Socials amb importants campanyes com Cap Infant Sense Joguina, i paquets especials d’ajudes a les famílies necessitades. Per a nosaltres la fira és molt il·lusionant i rellevant, però hi ha temes molt importants que atendre.

     

    L’AJUNTAMENT DE CANYELLES HA CONTRACTAT UNES 90 PERSONES PER TREBALLAR ELS DIES DE LA FIRA 

     

    A més a més, a través de la fira feu diverses accions solidàries.
    Sí, enguany l’estand de l’Ajuntament ha posat a la venda plàtans de Canàries a un euro per recaptar fons per als afectats per l’erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma. També s’ha lliurat informació sobre tots els procediments que el Cabildo ha posat en marxa perquè tots els ciutadans que ho desitgin puguin fer les seves aportacions. A més, durant la resta del Nadal, tota aquesta informació romandrà exposada a la web de l’ajuntament.
    També hi ha accions contra el càncer, a favor de la Marató de TV3 i s’envien tions als hospitals, entre d’altres.
    A més a més, aquest any hem creat un espai de lactància i també un espai de silenci, destinat a les persones amb autisme que necessitin un moment de tranquil·litat. També acollim una cinquantena de nois de la Mancomunitat TEGAR del Garraf que viuen una experiència molt especial amb entrada prioritària a tot arreu.

    Enguany heu acollit la Pilarín Bayés com a convidada d’honor.
    Sí, ja va venir a la fira de l’any 2017 i enguany l’hem tornat a acollir com a convidada d’honor. Li hem volgut retre homenatge amb motiu del seu llibre número 1.000 i també coincidint amb l’any que Canyelles ha dedicat a la fira a la cultura i els llibres. Pilarín Bayés va participar de l’espectacle Moments d’Art i va fer una de les seves il·lustracions mentre sonava la música i la poesia. Va ser, a més, l’encarregada de lliurar un dels premis als guanyadors del Concurs de Dibuix Infantil de la Fira de Santa Llúcia, juntament amb la sotsdirectora territorial d’Ensenyament Noemi Tamborero i la directora de l’escola Sant Nicolau, Mireia Roca.

     

    HI HA PERSONES QUE HAN CONEGUT CANYELLES ARRAN DE LA FIRA DE SANTA LLÚCIA I HI HAN VINGUT A VIURE

     

    Quin impacte econòmic té la fira al municipi?
    És incalculable. Com a mínim, fins ara, no ho hem pogut quantificar. Durant els dos dies de la fira hi participen diferents empreses, autònoms i fins i tot particulars que posen a la venda diversos articles. Els restauradors de Canyelles aquest cap de setmana arriben a fer fins a cinc serveis de menjador. Hi ha veïns que es treuen el carnet de manipulador d’aliments només per poder vendre els seus productes. Fins i tot, hi ha persones que, arran de la fira, han conegut Canyelles i hi han vingut a viure. Tot això no es pot calcular.
    Però sí que és evident que l’impacte econòmic de la fira és molt gran, també perquè crea ocupació, és solidària i posa Canyelles al món.
    Des de l’Ajuntament s’han contractat unes 90 persones per als dies de la fira.

    Sens dubte, Canyelles s’ha posicionat com un dels llocs més especials on viure el Nadal.
    Vam voler especialitzar-nos en aquesta fira i en el Nadal. I, gràcies a la implicació de tot el poble, ho hem aconseguit.
    La fira ha anat creixent i ja ha arribat al seu màxim de parades, per qüestions de seguretat unes 350 parades, però ha superat els 70.000 visitants, consolidant-se com la segona Fira de Nadal de Catalunya.

    Heu pensat mai a allargar la fira més d’un cap de setmana?
    En aquests moments no ens ho plantegem, però potser pel 20è aniversari, que serà molt especial i que es commemorarà l’any vinent, ho podríem estudiar.

    Heu començat a preparar aquesta vintena edició?
    Volem que l’escudella sigui la protagonista. Des de la primera edició que el Grup de Dones prepara aquest àpat, se serveixen més de 10.000 degustacions durant el cap de setmana i per a nosaltres té un valor immens. Volem llançar alguna marca vinculada a Canyelles. A més a més, aquest any ja s’han pogut veure galets de xocolata, que també seran presents l’any vinent.

      

    Rosa Huguet i SugranyesRosa Huguet i Sugranyes (Barcelona, 1961) és alcaldessa del municipi de Canyelles, al Garraf. Formada en economia, relacions internacionals, acció social, assessora tècnica i immigració i amb estudis en polítiques europees, combina la feina d’alcaldessa amb la d’empresària, com a directora de l’escola de Dansa Teresa Carulla. La seva experiència en política municipal es va iniciar l’any 1997, quan va ser escollida regidora. El 2003 va entrar a formar part del govern fins que el 2011 va ser nomenada alcaldessa de Canyelles.
    En l’actual legislatura (2019-2023), Rosa Huguet compagina l’alcaldia amb la presidència de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf. També és membre de la Junta de Govern de la Comissió de Consum i Comerç de l’FEMP. Així mateix, és vicepresidenta de l’Àrea d’Ordenació Territorial i Habitatge del Consell Comarcal del Garraf i manté la vicepresidència de la Mancomunitat Tegar del Garraf.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu