“La comarca del Baix Penedès necessita ser escoltada”

    Joan Sans Freixes
    President del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de l’Arboç 

    L’arbocenc Joan Sans encara els seus darrers mesos de la legislatura política 2019-2023 com a alcalde de l’Arboç i president del Consell Comarcal del Baix Penedès. Vinculat a molts àmbits del municipi penedesenc, com la cultura o l’esport, Sans ja ha decidit tornar-se a presentar en les pròximes eleccions municipals del mes de maig vinent, on es decidirà la nova composició consistorial del municipi. Abans, però, ha d’acabar de liderar diversos projectes i iniciatives corresponents a molts sectors de la localitat.

    Per començar, enguany se celebraran eleccions municipals. Té prevista la seva candidatura com a alcaldable de l’Arboç?

    Després de força temps pensant-me aquesta decisió, finalment puc afirmar que sí que em presentaré a les pròximes eleccions municipals del mes de maig. Serà un plaer tornar a intentar guanyar les eleccions per tal de continuar oferint els serveis de què disposem a la ciutadania arbocenca, la qual em demana que em torni a presentar.

    Durant aquests quatre anys, quines han estat les principals accions que ha realitzat el seu govern?

    Aquesta legislatura ha estat completament diferent de les altres a causa de l’arribada de la pandèmia l’any 2020. És evident que durant dos anys es va produir una aturada gairebé total de molts aspectes i no hem pogut desenvolupar tot allò que hauríem volgut. No obstant això, hem millorat la situació de molts parcs i jardins i hem treballat molt en la neteja i la seguretat, però considero que encara ens queden coses per fer en l’àmbit de l’incivisme.

    Encara queda algun aspecte per fer durant aquests darrers mesos?

    És evident que encara ens queda feina per fer. Jo sempre dic que la nova campanya electoral comença l’endemà de les darreres eleccions i, per tant, durant l’últim any no fem coses destinades a la campanya electoral. Considero que duem a terme un treball positiu, tot i que a vegades, com és evident, podem tenir certes equivocacions.

     

    “La darrera Fira de Santa Llúcia va ser un èxit. Vam comptar amb unes bones xifres de participació en tots els actes organitzats”

     

    De què se sent més orgullós en aquesta darrera legislatura?

    Estic molt content del comportament dels ciutadans i ciutadanes de l’Arboç durant la pandèmia. Es van respectar les condicions socials i de confinament quan es requeria, i també va existir una col·laboració important entre tota la població.

    Durant els pitjors mesos, vam desenvolupar un procés de contactes amb les persones grans per solucionar qualsevol necessitat que pogués existir i, de fet, un grup de voluntaris que es va formar aleshores encara continua existint. També vam donar suport al comerç local impulsant vals monetaris per gastar en els establiments del municipi, iniciativa que hem repetit durant aquestes darreres festes nadalenques. L’aspecte social ha estat un dels més importants durant aquests últims quatre anys, i estic molt orgullós de tot el que hem fet i de la resposta que ens han ofert els arbocencs i arbocenques.

    El passat mes de desembre, el municipi va viure, de nou, la tradicional Fira de Santa Llúcia. Què suposa aquest esdeveniment per a l’Arboç?

    Bé, evidentment és una fira molt especial per a nosaltres, ja que és molt propera a les festes nadalenques i rebem un gran nombre de visitants. Enguany, hem pogut recuperar l’esplendor que es vivia abans de la pandèmia, aspecte que considero clau i que ha afectat de manera notable l’activitat comercial i cultural del municipi.

    Vam celebrar la 810a edició amb unes bones xifres de participació en tots els actes organitzats, i hem de continuar incentivant les futures edicions de l’esdeveniment per tal de no deixar perdre una fira tan tradicional i màgica per a tots nosaltres.

    Un dels trets identificatius de l’Arboç és la punta al coixí, element que té al municipi elements com un museu o una escola dedicats a aquest art tèxtil…

    Sí, de fet, si parlo amb el cor, puc afirmar que l’Arboç és la capital de la punta al coixí. Tenim una mica de competència amb Arenys de Mar per veure qui és la població pionera, però, en tot cas, la punta arbocenca és única al món. La tradició es va iniciar fa moltíssims anys, quan als mercats la punta esdevenia un element de referència. A causa d’això, es va aconseguir exportar el producte arreu del món.

     

    “El tancament de la cristalleria Saint Gobain va suposar un cop molt fort per al municipi”

     

    En els últims anys, l’Arboç també s’ha vist perjudicat per l’àmbit industrial a causa de l’anunci del tancament d’una part de la cristalleria.

    Sí, ja fa dos anys que es va anunciar el tancament d’una part de la fàbrica Saint Gobain després de més de cinquanta anys de funcionament. La part d’automòbils, per sort, encara continua en marxa tot i la situació actual. Per a l’ajuntament, aquest tancament va suposar un cop molt fort, ja que va causar una important pèrdua d’ingressos en el nostre pressupost anual. Durant el darrer any 2022 vam començar a patir aquesta disminució, i enguany la continuarem notant. Evidentment, la intenció de l’ajuntament és posar tots els recursos possibles a Saint Gobain per tal que es continuï efectuant la seva producció a l’Arboç durant el màxim temps possible.

    Com s’ha gestionat, des de l’ajuntament, l’atur generat pel tancament de la fàbrica?

    El que es va assolir des de l’àmbit institucional, juntament amb la col·laboració dels sindicats, és la reubicació d’alguns dels treballadors que van patir el tancament. Dels 120 treballadors acomiadats, en vam poder reubicar una cinquantena en altres fàbriques de Saint Gobain i d’altres han trobat feina en altres sectors després de passar pel període de l’atur.

     

    “Hem aconseguit un acord per realitzar l’ampliació de l’Hospital del Vendrell, que estarà finalitzada el 2025”

     

    Per primera vegada, un president del Consell Comarcal del Baix Penedès és provinent del municipi de l’Arboç…

    Sí, és el primer cop que el president no és de la zona costanera i, en canvi, és de la part interior de la comarca. És un orgull i un goig representar tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca i treballar de manera conjunta amb tots ells.

    Com a president del Consell Comarcal del Baix Penedès, quina és la teva visió de la comarca en l’actualitat?

    Bé, és una gran evidència que la nostra comarca està completament oblidada. Hem fet moltes reivindicacions conjuntes entre tots els municipis de la comarca per tal d’intentar tenir més veu. Sobretot, cal destacar la que vam realitzar per tal d’assolir l’ampliació de l’Hospital del Vendrell, el qual agrupa el conjunt de municipis del Baix Penedès. Per fi, aquesta reivindicació ha tingut els seus efectes i, en principi, l’ampliació estarà acabada l’any 2025. No obstant això, també necessitem altres aspectes com un pla industrial i un pla de xoc per lluitar contra l’elevat atur que patim, factors que continuarem reivindicant de manera conjunta entre tots els municipis. El nostre Consell Comarcal té una de les partides pressupostàries més baixes de Catalunya i, per tant, necessitem que ens escoltin i que succeeixin fets beneficiosos per a la comarca.

    Gràcies, Joan

    A vosaltres.

    Entrevista realitzada al programa “Via Augusta” del grup ETV - Terramar, per Joan Enric Vidal. enregistrada al Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç.

    Transcripció d’Enric Vidal Mach.  

    Joan Sans Freixes va néixer a l’Arboç l’any 1960. Va estudiar a Xest (València) amb una beca fins als 13 anys i va continuar els estudis a la laboral de Tarragona fins als 21.
    Treballa com a enginyer a l’empresa Saint-Gobain. Ha format part de diverses entitats del poble al llarg de la seva vida, arribant a presidir el CF l’Arboç.
    Actualment, compagina la presidència del Consell Comarcal del Baix Penedès amb l’alcaldia del municipi de l’Arboç, on va ser elegit per primera vegada l’any 2011 després de presentar-se com a cap de llista de PSC. Des d’aleshores, ha mantingut el càrrec fins a l’actualitat.
    Sans va ser nomenat president del Consell Comarcal del Baix Penedès el juliol del 2019, després d’un acord entre el PSC i Junts x Cat per renovar la presidència. Era el primer cop que la institució comarcal estava presidida per un representant d’una població petita, de menys de 10.000 habitants.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu