“La Copa Amèrica de Vela a Vilanova serà una finestra oberta al món”

    Juan Luis Ruiz López 
    Alcalde de Vilanova i la Geltrú 

    Juan Luis Ruiz és alcalde de Vilanova i la Geltrú des del 28 de maig. El seu partit, el PSC, va obtenir 9.728 vots i 11 regidors i va sumar els dos regidors de Vilanova en Comú al govern. Durant la conversa al seu despatx, vam parlar dels principals projectes que volen impulsar  a curt i mitjà termini i també sobre la celebració de la primera regata preliminar de la 37a Copa Amèrica a la ciutat, que tindrà lloc del 14 al 17 de setembre i que serà un espectacle amb gran repercussió mediàtica internacional. 

    Quines són les prioritats més immediates del nou govern?

    El que ens vam comprometre, i ja està en marxa, és reforçar i redreçar l’espai públic, sobretot pel que fa a la recollida de les escombraries i a la neteja viària. Dos dies després de ser alcalde, el primer que em va dir el gerent de la companyia d’aigües és que no teníem previst el dispositiu de la Revetlla de Sant Joan de quatre dies després. Per tant, vam haver de fer-hi front i va anar bé. Pel que fa a la gestió de les escombraries, ens vam veure amb la direcció de l’empresa que té la concessió, hem arribat a un acord i hem ampliat el servei, però no tot el que voldríem, perquè és una concessió que fa cinc anys que està fora de contracte i que està en pòrroga forçosa, per tant l’empresa pot fer el que pot fer. 

    Es farà un nou concurs?

    Sí, la idea és fer una nova licitació entre desembre i gener, com a molt tard, i tirar-la davant escoltant tothom. Ara hi ha dues persones que durant sis mesos visitaran tots els establiments comercials i de restauració per conèixer les seves necessitats de gestió de residus i després actuarem en conseqüència perquè volem separar la recollida domèstica de la comercial.

     

    “Volem redreçar l’espai públic de la ciutat i projectar-nos més enllà de la capitalitat del garraf”

     

    Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament?

    Com gairebé totes les administracions públiques tenim problemes de tresoreria. Estem molt tensionats però la situació no és d’alarma. Venim dels efectes la crisi del 2008 que encara estem arrossegant i estem dins d’un pla de sanejament, però això no vol dir que no es puguin fer coses. És qüestió de prioritats. 

    A banda de la millora de l’espai públic. Quines altres prioritats teniu?

    També volem facilitar des de l’Ajuntament que ningú per la seva condició laboral,  social o econòmica es quedi exclòs del servei que es pot prestar des de la ciutat. És a dir, que tothom tingui accès a la cultura, als esports i dur a terme el seu projecte de vida. La tercera branca que també serà prioritària és com ens projectem. De fet hem creat una àrea que es diu de projecció de la ciutat, capitalitat i universitat. El nom és volgut perquè ens volem projectar. Volem exercir la capitalitat més enllà de la capitalitat administrativa del Garraf. En això treballarem de la mà dels agents econòmics i socials, el sindicat, el gremi d’hostaleria, etc., cercant aliances i sinèrgies.

    En això la celebració de la preregata de la Copa Amèrica de Vela a Vilanova  hi ajudarà.

    Sí, és el tercer esdeveniment mundial en importància, darrea dels Jocs Olímpics, i del mundial de futbol. Esperem que sigui una finestra al món i que la gent conegui Vilanova arreu, però haurem de veure quin és l’impacte real final, perquè també ens constarà diners. El pla de mobilitat l’hem de desenvolupar nosaltres, la neteja, la logística, etc. Tanmateix tindrà una gran repercussió econòmica i mediàtica, i esperem que sigui molt bo per a la ciutat. El que sí que ens va deixar una mica desconcertats és que no hi havia ningú del consistori que ho coordinés tot, per això vam posar una persona al capdavant.
    Aquesta serà la primera prova de la Copa Amèrica de Vela. Nosaltres som el banc de proves, però la regata en si només dura dues hores. És tot el que hi ha al voltant de la regata el que dona vida. Per això amb el gremi d’hostaleria hem parlat de fer un espai gastronòmic de la ciutat, i hi haurà activitats específiques. 

    A Barcelona la concessió de llicències en la construcció ha baixat un 69%, afavorint diferents municipis, entre ells Vilanova i la Geltrú. Ho heu notat?

    Només cal veure l’Eixample de Mar, on estava la fàbrica Pirelli, que està en contrucció i tot venut i en altres indrets de la ciutat els promotors també volen activar projectes. A Vilanova i la Geltrú tenim un problema d’habitatge, per això creixerem, però hem de créixer bé, en condicions i amb sostenibilitat. Per això volem tirar endavant un nou planejament urbanístic. No volem perdre ni un minut i arribar a finals d’any, almenys, amb l’aprovació inicial. No serà fàcil, però si arribem amb un cert consens, haurem avançat molt. 

    Quines són les principals demandes en els sector del comerç?

    La regidora de projecció de la ciutat s’ha reunit amb els representants del sector i d’aquí han sortit propostes i idees de promoció. Sobretot ens hem compromès que hem d’anar de la mà i que les decisions que els afecten han de poder participar per nosaltres i adaptar el model en funció de les seves necessitats.

    El parc comercial farà al desembre un any. Quin balanç en fa?

    Aquest és un parc que dona resposta no només al Garraf, sinó també a l’Alt Penedès. Es veu molt de moviment i és una activitat complementària a la que tenim al centre de la ciutat. Els comerciants van ser al principi crítics, però si mires els resultats no els fan competència directa. 

     

    “A Vilanova tenim un Greu problema d’habitatge, per això hem de créixer i fer-ho de forMa sostenible”

    “Anirem de la mà de tots els sectors en les decisions que els afectin”

     

    La mobilitat ha estat un cavall de batalla en els darrers mesos pels col·lapses que hi ha hagut. 
    S’havien pres decisions de forma unilateral, no consensuades i al marge del pla de mobilitat que aquest Ajuntament té aprovat de l’any 2018. Doncs així passa el que va passar, que era un caos. Tu no pots canviar el sentit de 40 carrers en un cap de setmana. Estem d’acord amb l’objectiu final, en què el centre ha de ser preferiblement per a les persones, però tot això requereix d’un cert consens. Has de parlar amb els comerciants i els restauradors perquè han de carregar, descarregar, has de fer una xarxa d’aparcaments dissuasius, etc. El projecte ha de ser global, però abans de fer el pla de mobilitat s’han de solucionar algunes temes com el de la Ronda Ibèrica. Ja hem adjudicat a una empresa d’enginyeria un estudi de millora de la mobilitat de tota la ronda i garantir la seguretat dels ciclistes i els vianants. Pel que fa a les rotondes de la ronda Europa i ronda Ibèrica ens ho hem trobat fet i properament es revertirà, perquè no té cap sentit eliminar els dos carrils en unes de les principals entrades i sortides de la ciutat. Són coses que un voldria fer d’avui per demà, però l’administració té els procediments que té. 

    I que penseu fer per retenir el talent es forma aquí però marxa a treballar fora?

    Això és un tema bastant generalitzat i molta gent ve a estudiar i és de fora també. Amb l’UPC tenim alguns projectes interessants perquè Vilanova sigui un centre de referència en determinada formació universitària, molt vinculada al sector ferroviari i nàutic. Estem treballant en aquesta línia d’especialitzar-nos en això. Ara hi haurà un grau ferroviari amb la idea de crear un clúster per ser una referència en qüestions relacionades amb la formació, la investigació i la recerca en temes ferroviaris. 

    Al setembre hi haurà més autobusos que connectaran Vilafranca i Vilanova. Era una demanda històrica.

    Sí, això està molt bé, perquè és el gran dèficit que tenim nosaltres amb la resta del Penedès, el del transport públic. I a més a més amb el Consorci Sanitari integrat entre el Penedès i el Garraf representarà una millora en la mobilitat. Hem d’agrair al govern de la Generalitat creure en això i posar els recursos perquè sigui possible. 

    Va deixar l’acte de diputat del Parlament per dedicar-se íntegrament a Vilanova. 
    Això ho tenia clar. Si era escollit alcalde deixava l’acte de diputat. Sap molt de greu perquè és un honor i un privilegi ser el diputat del Parlament del teu país. 
    Estaré sempre infinitament agraït al meu partit i especialmente al Salvador Illa per la confiança que va tenir amb mi. També per quan vaig decidir deixar-ho perquè havia d’estar al 100% per Vilanova. 

     

    Juan Luis Ruiz (Vilanova i la Geltrú, 1975) és economista i  enginyer tècnic en Mecànica. Ha ampliat els seus estudis amb un màster en Direcció i Organització d’Empreses i un màster en Direcció Pública.
    És una persona molt vinculada al món associatiu i cultural de Vilanova i la Geltrú en diverses entitats. L’octubre del 2014 va ser escollit cap de llista del PSC de Vilanova i la Geltrú en un procés de primàries obertes a la ciutadania. 
    Ha estat regidor al govern i a l’oposició. De l’any 1999 al 2011 amb responsabilitats de govern en àrees de Formació i Ocupació, Educació i Via Pública i entre 2015 i fins l’abril de 2018, va ser primer tinent d’Alcaldia i regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació. 
    Ha estat president del Consell Comarcal del Garraf (2011-2015), diputat de Turisme a la Diputació de Barcelona (2019-2021) i diputat al Parlament de Catalunya des de 2021.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu