Amadeu Benach i Miquel

  Amadeu Benach i Miquel
  Alcalde de Banyeres del Penedès

   “No volem hipotecar Banyeres amb el Logis pel bé de tota la comarca”

  PE 83 | L’alcalde Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, s’oposa radicalment a la construcció del Logis i ha parlat amb una empresa interessada a instal·lar-se al lloc on hauria de situar-se el centre de mercaderies. Aquest mes hem visitat el municipi on l’alcalde ens ha atès per explicar-nos com avancen les negociacions amb la Generalitat i els seus motius per rebutjar tan dràsticament el Logis Penedès.

     Amadeu Benach i Miquel va neixer a Banyeres del Penedès l’any 1968. És l’alcalde d’aquest municipi des del 2016, moment en que va rellevar de l’alcaldia la socialista, Anna Ordóñez; després de l’acord subscrit pels grups municipals del PSC-CP, BNY-AM, i IB-EL-GV-E. V.
  Benach s’encarrega de dirigir l’àrea d’Ensenyament, Governació, Urbanisme i territori i Treball i Ocupació.
  D’altra banda, és tècnic en electricitat, participa activament en cursos de Seguretat, riscos laborals i extinció d’incendis.
  Benach està molt vinculat al món cultural i folklòric d’àmbit local i comarcal. És coofundador de diverses entitats culturals. A més, ha col·laborat en l’edició de diversos llibres de caire cultural.
  També és cofundador del partit BNY-Un Nou Banyeres. És conseller del Consell Comarcal del Baix Penedès a la branca d’esports des del 2015 fins a l’actualitat. 

  Fa poc has tret a la llum que una empresa d’I+D, ara ja se sap que és Applus+ IDIADA, està interessada en instal·lar-se al lloc on la Generalitat té previst ubicar el Logis Penedès. Com va sorgir aquesta  alternativa al centre de mercaderies que s’hi vol construir?

  Resulta que jo sóc el president de la Mancomunitat de l’Albornar on entren els municipis d’Albinyana, la Bisbal, Santa Oliva (on s’ubica una planta d’Applus+ IDIADA) i Banyeres. Com a president fem reunions periòdicament i tinc contacte amb el director general d’Applus+ IDIADA. En una d’aquestes trobades, el cap de l’empresa em va fer saber el seu interès per construir una nova seu al lloc on es vol instal·lar el Logis. A Applus+ IDIADA l’interessa aquesta situació perquè des de la planta de Santa Oliva fins a la hipotètica futura planta de Banyeres hi ha 5 minuts de trajecte fent servir l’autopista.

   

  Va despertar moltes reaccions l’anunci d’aquesta notícia?

  Sí, i de fet és el que buscàvem. Quan el director d’IDIADA em va comentar el seu interès, vaig demanar una reunió amb la Generalitat, Applus+ IDIADA i la resta de municipis afectats pel Logis. La Generalitat no em va donar cita per aquesta reunió i per això vaig donar la notícia als mitjans de comunicació. Arran de l’anunci, la Generalitat es va pronunciar sobre el tema al cap de quatre dies i va manifestar públicament que dintre del Logis hi té cabuda Applus+ IDIADA. Actualment, el director de l’empresa ja ha rebut trucades per part de la Generalitat.

  D’altra banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, es va enfadar amb mi per fer públic el tema però jo penso que ha de sortir a la llum, sobretot perquè els veïns del nostre municipi, el més afectat pel Logis, han d’estar al cas. Arran de donar la notícia, la presidenta va convocar l’endemà una reunió d’alcaldes extraordinària de la qual es va formar una comissió de treball per tal de consensuar els objectius de tots els alcaldes que hi formen part. El delegat de la Vegueria Penedès, Pere Regull, també va visitar-me per informar-se sobre el projecte i per oferir-se a fer d’intermediari amb la Generalitat.

  El més important és que tots els alcaldes estan a favor d’aquesta alternativa, el que ens indica que anem pel bon camí.

   

  Què ofereix IDIADA?

  IDIADA vol fer un centre paral·lel al de Santa Oliva. Volen fer-hi un centre d’I+D relacionat amb els vehicles elèctrics i autònoms. L’empresa faria una inversió inicial d’entre 15 i 20 milions d’euros. Amb els anys, com que és una empresa tecnològica i d’investigació i les tecnologies avancen ràpidament, aquesta inversió podria anar augmentant fins als 100 milions d’euros per tal d’actualitzar-se.

   

  Per què prefereix aquesta opció abans que el Logis?

  Tot i que Applus+ IDIADA igualment ocuparia pràcticament tota la superfície que ocuparia el Logis, els edificis que s’hi construirien serien molt més baixos i no produiria un impacte visual tan gran. Amb el Logis volen instal·lar edificis d’uns 18 metres d’alçada. Per fer-nos una idea, el campanar de Banyeres fa 19 metres d’alçada pel que el municipi quedaria pràcticament invisible.

  D’altra banda, els llocs de treball que crearia Applus+ IDIADA serien de molta qualitat. Jo els defineixo com feines de “bata blanca”, és a dir de poder adquisitiu alt mentre que amb el Logis els llocs de treball són els típics d’un centre de logística. Prefereixo que els meus veïns i veïnes tinguin un lloc de treball de qualitat per poder viure dignament. No serveix de res fer pujar les estadístiques d’ocupació si els llocs de treball no són de qualitat i seguim tenint problemes a final de mes.

   

  El logis pot semblar bonic si el mires des de lluny perquè crearia llocs de treball

   

  Applus+ IDIADA és una empresa ja instal·lada a la comarca. Quin paper desenvolupa al territori?

  Aquesta és una empresa d’abast internacional i per tant aporta molt de moviment. D’una banda, ofereix més de 500 llocs de treball al Penedès i, concretament al Baix Penedès, hi té treballadors a cada municipi. Cada dia l’empresa reserva fins a 200 habitacions d’hotel, pel que amb una segona planta en podria reservar més de 300. Que una sola empresa reservi totes aquestes habitacions és molt destacat  perquè, a més, van acompanyades de dietes als restaurants de la zona, comerç i dinamització. Crec que amb la instal·lació d’una nova IDIADA es reactivaria la indústria del voltant i encara es traduiria en més llocs de treball.

   

  Té pressa IDIADA per saber la resposta de la Generalitat?

  A ells els interessa que la Generalitat sigui àgil perquè és una empresa tecnològica i electrònica, i tot aquest món avança molt ràpid i no pots fer un projecte i estar 10 anys executant-lo. Applus+ IDIADA voldria que en dos anys poguessin posar maquines per començar a edificar i construir la nova seu. Els cotxes cada cop seran més autònoms i elèctrics pel que la investigació en el sector automobilístic no pot estar esperant-se 10 anys. Si Applus+ IDIADA no treballa aquí, ho faria en un altre lloc o ho faria una altra empresa a qualsevol lloc del món.

   

  El projecte del Logis té en compte que el municipi està just al costat del centre de mercaderies, molt a prop de les cases?

  Estic convençut que no. El nostre és el poble més afectat de la comarca, el tenim a 50 metres de les cases. Amb tot el meu respecte vaig manifestar al dissenyador del Logis que potser es van estudiar tots els factors meteorològics, per exemple, que ens afecten a Banyeres del Penedès. Fins al nostre municipi arriben uns corrents d’aires provinents de Castellví de la Marca i, el Logis està col·locat justament davant d’aquests aires pel que el soroll dels camions i la pol·lució arribarà a tots els veïns i veïnes del municipi.

  Això és una informació que fins i tot els nostres avantpassats ja sabien. Per aquest motiu, Banyeres va ser l’única població en què mai va estar afectada per epidèmies, perquè els antics pobladors van situar el cementiri a l’altra banda de les ventades per evitar que les bacteris del cementiri afectessin els veïns.

   

  Quins aspectes té en compte la Generalitat per acceptar la proposta d’IDIADA?

  Això no ho sé però el que sí que sé és que hi té cabuda. De les 280.000 hectàrees que necessita el Logis, IDIADA en vol unes 200.000 per tant quasi la totalitat de l’espai i el Logis hauria de buscar un altre espai.

   

  A quina proposta de la Generalitat li donaríeu el vistiplau?

  Que en aquest territori s’hi fes un projecte com el d’IDIADA, on els edificis són més baixos, els sous dels treballadors són més elevats, hi ha menys tràfic de camions, etc. En cap cas volem que la Generalitat ens construeixi una petita IDIADA però la faci encabir dintre del macro Logis.

  Som conscients que hem de donar llocs de treball però no volem hipotecar el nostre municipi pel bé de tota la comarca. Som un poble del segle XXI i volem tenir qualitat de vida.

   

  Amb applus idiada passariem de tenir un trànsit de més de 500 camions al dia a un màxim de 50 

   

  La Generalitat podria plantar el Logis sense arribar a cap acord?

  Sí que podria però provocaria un xoc de trens i no interessa. Haver de dialogar amb el territori significa una demora en la construcció del projecte però s’asseguren tenir als habitants més o menys contents i treballar millor el projecte. Penso que haurien de pujar al tren i reconèixer que Applus+ IDIADA és una millor alternativa i que el Logis es pot situar en un altre lloc on no perjudiqui tant a la població, lluny dels habitatges.

   

  En cas d’acceptar-se aquesta alternativa, la Generalitat ha replantejat el Logis en un altre lloc?

  No ho han dit però amb el meu partit i des d’algun altre hem proposat alternatives d’altres llocs però no vull avançar cap nom concret perquè no està del tot lligat. La Generalitat per la seva banda, té altres alternatives des del projecte inicial.

   

  Com poden afectar les properes eleccions municipals?

  Crec que tots els alcaldes de la comarca estem d’acord i tots volem abanderar i estar al davant de què es faci una IDIADA aquí. Arran de la formació de la nova comissió s’informarà a tots els partits de l’oposició i a la resta de municipis sobre com avança el tema. Segons la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès tot es portava molt d’amagat i no estaven informats però amb la comissió ho estaran.

   

  Quin és l’ànim general dels veïns i veïnes de Banyeres del Penedès respecte a aquest tema?

  La sensació dels habitants de Banyeres és d’esgotament perquè el nostre municipi el creuen de punta a punta dos aqüeductes de gas, línies elèctriques d’alta tensió i l’autopista. A més, ara ens volen construir al costat el Logis i tot el que tenim serveix per afavorir Barcelona. Està molt bé que Barcelona se’n pugui beneficiar però totes aquestes coses es podrien repartir per la comarca, sembla que sempre castiguen a Banyeres. El Logis pot semblar un projecte atractiu si el mires uns quilòmetres allunyat perquè aportaria llocs de treball al Baix Penedès, que ho necessita, però a canvi hem d’hipotecar el nostre municipi per a tota la vida. Per això nosaltres diem no al Logis i sí a Applus+ IDIADA.

   

   

  Ja és a la venda el número 137

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu