Diferenciació per a la Srta. Pepis

  La pregunta de com competir contra les botigues online és recurrent i gairebé sempre que es parla de l’esforç dels petits empresaris per fer-se un lloc al mercat algú l’acaba plantejant, com va passar fa unes setmanes en una convenció de comerciants.

  Poder competir amb unes botigues online que a hores d’ara proporcionen elevats graus de satisfacció en quant al temps d’entrega i el preu es fa molt difícil, especialment si volem utilitzar les seves mateixes armes. Davant d’aquesta situació l’arma que queda pels petits i mitjans comerços és la diferenciació: aportar als clients una experiència de compra diferent.

  En aquest context, fa pocs dies vaig tenir l’ocasió de mantenir una interessant conversa amb un directiu que em comentava la dificultat de diferenciar-se en determinades categories de producte, i em posava l’exemple de la Srta. Pepis: a l’hora de comprar una joguina, quina diferenciació podem oferir per animar els compradors que facin la compra en una botiga tradicional vs. en una botiga online?

  La clau està precisament en la definició de botiga tradicional, ja que aquesta ha de reinventar-se per deixar de ser tradicional.

  Ja ha quedat dit que si l’únic que podem intentar oferir és un millor preu, la batalla està perduda. En el cas que poguéssim oferir un preu inferior al de la botiga online, possiblement el baix marge que tindríem ens faria dependre d’un elevadíssim nivell de vendes, només a l’abast precisament de les botigues online, que tenen una capacitat d’arribar molt més enllà d’un barri o un municipi.

  Així, què podem fer en aquest cas en concret? Donar-li la volta i oferir una experiència de compra diferencial. Què tal una biblioteca de joguines, on els nens puguin passar la tarda jugant i provant les joguines i després puguin comprar les que més els han agradat? I si proposem un lloguer de joguines? Sovint els nens es cansen de jugar amb una mateixa joguina i això permetria no tenir la casa plena de joguines que ja no es fan servir. I una tarifa plana amb la qual puguis endur-te algunes joguines al mes?

  Aquestes idees no han estat testades i, per tant, desconec el grau d’acollida que podria tenir en els consumidors. Però donem-li una volta: el futur de la botiga tradicional està en deixar de ser-ho, en reinventar-se.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu