Informació, la clau que obre el progrés

  En un futur no gaire llunyà la intel·ligència artificial, mitjançant complexos algoritmes determinarà i decidirà que necessitem fer un viatge per desestressar-nos o un bon massatge, el contractarà per nosaltres i l’anotarà a la nostra agenda sense que calgui consulta prèvia.

  Dir que vivim en l’era de la informació ja no sorprèn a ningú. Estem envoltats de dades: dels pagaments que fem amb la targeta, de les trucades que fem i rebem... De fet les companyies de mòbils i Google saben més de nosaltres que nosaltres mateixos: a on vam anar fa tres setmanes, la probabilitat de votar a un determinat partit polític o si tenim la pressió sanguínia baixa.

  Però deixant de banda aquests aspectes de futur que poden ser més o menys engrescadors i el fet que les dades puguin ser una font de perversió quan no les controlem, cosa que passa força sovint, el cas és que són essencials si volem dirigir el nostre negoci.

  M’agrada posar l’exemple del vaixell que està en alta mar. Sense GPS (brúixola, sextant o qualsevol altra eina de posicionament que vulguem considerar) no podrem conèixer la posició, la velocitat i la direcció del vaixell. Si no és que tenim un bon control dels astres, probablement optem per deixar-nos emportar per les corrents esperant que ens portin a un lloc paradisíac; però les corrents són molt capritxoses i no es deixen entabanar pels nostres desitjos.

  La informació és a les empreses el que el GPS suposa pels vaixells:

  - A quin client ens hem de dirigir?
  - Quin camí hem de seguir per arribar-hi?
  - Quin missatge arribarà millor a port?
  - Què agrada i què no agrada al nostre client del que fem?
  - Què hauríem de canviar per aconseguir més clients?
  - Quines noves oportunitats hi ha per al nostre negoci?
  - ...

  Difícil donar resposta a aquestes preguntes només amb la intuïció, que sent una facultat interessant ens pot jugar una mala passada.

  Tot i així, les dades són només el principi. Volten per tot arreu i sembla que només es tracta de capturar-les. Però no ens oblidem de seleccionar les més important i d’ordenar-les, per què de dades n’hi ha moltes i a vegades fins i tot poden semblar incoherents entre si. Per això també és essencial fer-ne una bona anàlisi.

  I és en aquest punt que vull esmenar el títol del meu article: la informació per se no és la clau de res. La clau rau en saber-la analitzar, arribar a conclusions operatives i actuar en conseqüència.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu