PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Com vèncer la solitud de l’emprenedor

Quan algú decideix emprendre és conscient que haurà de passar per diferents etapes i moments difícils en els que haurà de travessar dubtes, incerteses, pors.

Sota el meu parer, hi ha un aspecte que sol agafar de forma imprevista la majoria dels emprenedors, especialment en estadis primerencs, i és: la solitud.

Precisament la persona que emprèn pot sentir-se inicialment com un home/dona orquestra, on ho fa tot sol/a. I això impacta en la presa de decisions, estratègia i tàctica a seguir, inversions a fer, etc.

Hi ha maneres de vèncer aquest sentiment que provoca dubtes, impotència i frustració a qui ho pateix:

• Deixar de pensar en termes d’èxit o fracàs. La vida és aprenentatge i, per tant, de totes les experiències, tant les bones com les dolentes es pot aprendre. És recomanable deixar a una banda la sensació de fracàs quan les coses no van com ens agradaria i començar a preguntar-nos: Què fa que hagi tingut aquests resultats? Què puc fer diferent? Com puc començar a revertir la situació?

• Tenir referents. Fixar-se en persones que estan on nosaltres voldríem estar o que han aconseguit crear un negoci o estil de vida que ens agradaria. Persones de qui es pot aprendre i poden resultar estimulants.

• Formar part de comunitats i rodejar-se de persones d’èxit. Com a emprenedor la mentalitat juga un paper fonamental. Es necessita obrir la ment a noves possibilitats, a noves actituds i maneres de pensar. Formar part de cercles de persones amb qui compartir dubtes, idees, projectes, celebracions... ajuda a créixer.

• Deixar de subestimar les pròpies capacitats. Precisament en moments vulnerables és quan ens podem sentir més insegurs i podem comparar-nos amb els altres, la qual cosa pot resultar perjudicial tant a nivell emocional com pel rendiment del negoci. Per tant, la meva invitació aquí és valorar les pròpies aptituds i qualitats i atrevir-te a tirar endavant aquell somni que en un moment donat ens va fer vibrar i engegar el projecte.
Com va dir Walt Disney: “Si ho pots imaginar, ho pots crear”. Així que centra’t en la teva passió, dóna el millor de tu, atreveix-te a donar passos de gegant, sigues perseverant i obre’t a rebre la recompensa a tota la teva feina.

• Fer equip amb col·laboradors i proveïdors de confiança. Al principi sol ser habitual que ens ho fem tot sols, tot i que amb el temps ens adonarem que el més profitós és delegar aquelles qüestions en què no som experts, ja que proporciona un estalvi de temps important i ens assegurem d’una feina ben feta.

• Invertir en un mateix, en formació, tenir mentors és el que permet evolucionar de forma ràpida i sentir-nos acompanyats i recolzats en un tram del camí.
Sentir-se sol és humà, i es diu que no hi ha millor companyia que la d’estar amb un mateix. Així que et convido que puguis posar en pràctica aquestes recomanacions i que treballis el teu interior per sentir-te sempre molt ben acompanyat per tu mateix.

Parlar menys i fer més

Està clar que per aconseguir objectius hem de passar a l’acció, ja que sense acció no hi ha resultats.
Sota aquesta premissa, hi ha moltes vegades que no ho fem perquè pensem que abans s’ha de resoldre alguna cosa.

Llegeix més...

La fe en els negocis

Aquesta setmana es va celebrar La Nit de la FEGP, un gran esdeveniment i una gran festa, per cert. Des d’aquí aprofito per felicitar els organitzadors perquè va ser una trobada magnífica i possiblement un auguri de l’èxit que viurà la Federació Empresarial del Gran Penedès.

La FEGP, (la unió de l’ADEPG i la UEP) posa en evidència valors molt importants per la societat i el moment actual com són: La comunicació, l’enteniment, l’escolta, la unió, el servir, una aposta en comú, ambició... i no podria mancar la fe.

Llegeix més...

L’essència de la felicitat

“Tots els mortals busquen la felicitat, senyal de que ningú la té”. Baltasar Gracián.

Aquesta frase, enunciada al segle XVII, ens pot fer pensar en la lleu evolució que hem tingut els éssers humans en aquesta matèria.
Agafant com a mostra a 5 filòsofs, explorarem el significat d’aquesta paraula i les possibles variants que pot tenir:

Llegeix més...

No em dóna la vida

Aquesta frase, que a mi em sona millor en castellà perquè possiblement estigui més acostumada a escoltar-la d’aquesta manera “No me da la vida” fa referència al ritme tan elevat que portem la majoria de les persones en el nostre dia a dia.

Vivim en el món de la immediatesa, on tot és urgent. A aquest fet se suma la corrent i gairebé necessitat d’utilitzar les xarxes socials, que ens fan viure en un estat continu d’aparició en temps real. I on els experts diuen que si no hi ets present, no interactues i no et veuen, no existeixes. Rotunda afirmació! Aquest punt me’l reservo per a un altre article perquè el tema dóna per molt.

Llegeix més...

La síndrome del caixer automàtic

Quina similitud hi ha entre un caixer automàtic i un professional autònom o empresari?
Pel que vaig veient força... i ara m’explicaré.

El caixer automàtic sol estar disponible 24h. Podem anar-hi sempre que vulguem i a la nostra conveniència.
Semblant a aquest símil és el que sol passar a molts professionals, i especialment els independents. Sembla que estiguin disponibles 24h. al dia, tot i que no ho hagin decidit ni tan sols ells mateixos.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 69