PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

A què jugues?

A la vida podem encarar tot el que fem des de 2 posicions aparentment semblants i alhora completament diferents.
Em refereixo a l’actitud de Guanyar i a l’actitud de no perdre.

Segons on ens enfoquem en el joc de la vida, els resultats que obtinguem seran totalment diferents.
Si ens enfoquem en No perdre, ens allunyem d’experimentar, d’innovar, de provar noves estratègies... en definitiva ens quedem a la nostra zona de confort, als resultats que més o menys hem anat obtenint i desenvolupem així una actitud conservadora; ja que de forma inconscient, mantindrem fins i tot coses que no ens han funcionat. És com si només veiéssim una única via, una única manera d’aconseguir les coses, quan realment, poden haver moltíssimes possibilitats i perspectives diferents.
En canvi, quan anem a Guanyar, ens centrem en les oportunitats, ens obrim a explorar noves alternatives i tenim el coratge de posar a prova territoris desconeguts. És així quan possibilitem que aflori la creativitat i la innovació. Només amb aquesta actitud més agosarada és quan ens fem responsables del que ens envolta i som capaços d’encarar qualsevol canvi de forma constructiva.

He començat dient que hi havien dues actituds, i de fet, em permetré afegir-ne una tercera. Resumint són:
Jugar a guanyar: Ens possibilita convertir-nos en persones proactives, capaces de fer que les coses passin. Persones que lideren la seva vida i tot allò vinculat en ella (àrea professional, amistats, relacions de parella, oci...). Encaren les situacions, fins i tot les més desfavorides, com a reptes.
Jugar a No perdre: El motor d’aquesta actitud és la por. Hi ha por a prendre decisions, por a equivocar-se i por al canvi. La por fa mantenir-se en tot allò conegut i familiar, encara que els resultats no acompanyin. De fet, en aquesta actitud els resultats són molt més mediocres als que podríem aspirar.
I una tercera actitud: No jugar. És quan ens posicionem com a espectadors de la nostra vida. Veure la vida passar. Sota el meu punt de vista, és el pitjor escenari dels tres, ja que és un malbaratament de vida i de temps, i aquest, mai es recupera.

Ara comencem un nou any i és el moment ideal per plantejar-nos amb quina actitud volem encarar els nostres projectes professionals i vitals. I t’encoratjo a fer-ho des de l’actitud de Guanyar, ja que és l’única on prens la responsabilitat i la capacitat per co-crear la realitat i afrontar les circumstàncies en que ens trobem. Ja que no és el que ens passa sinó com vivim tot allò que ens passa.

El que he experimentat amb mi mateixa i les persones amb qui treballo és que la valentia, l’atreviment i l’actitud d’aprenent, en la que obtenim aprenentatge de tot el que ens passa és la millor opció per ser protagonistes i creadors de la nostra realitat. Així que m’acomiado desitjant-te un guanyador i feliç 2018.

Psicologia de les masses

Estem vivint temps molt convulsos a tots els nivells i especialment a nivell polític. S’estan donant molts despropòsits que no sabem ben bé on ens portaran; i en la intenció de poder entendre aspectes que de forma aïllada són totalment incomprensibles, he volgut referenciar al sociòleg que fou pioner en estudiar la Psicologia de les masses, Gustave Le Bon, qui va escriure un llibre titulat de la mateixa manera: Psicologia de les masses.

Llegeix més...

Com vèncer la solitud de l’emprenedor

Quan algú decideix emprendre és conscient que haurà de passar per diferents etapes i moments difícils en els que haurà de travessar dubtes, incerteses, pors.

Sota el meu parer, hi ha un aspecte que sol agafar de forma imprevista la majoria dels emprenedors, especialment en estadis primerencs, i és: la solitud.

Precisament la persona que emprèn pot sentir-se inicialment com un home/dona orquestra, on ho fa tot sol/a. I això impacta en la presa de decisions, estratègia i tàctica a seguir, inversions a fer, etc.

Llegeix més...

Parlar menys i fer més

Està clar que per aconseguir objectius hem de passar a l’acció, ja que sense acció no hi ha resultats.
Sota aquesta premissa, hi ha moltes vegades que no ho fem perquè pensem que abans s’ha de resoldre alguna cosa.

Llegeix més...

La fe en els negocis

Aquesta setmana es va celebrar La Nit de la FEGP, un gran esdeveniment i una gran festa, per cert. Des d’aquí aprofito per felicitar els organitzadors perquè va ser una trobada magnífica i possiblement un auguri de l’èxit que viurà la Federació Empresarial del Gran Penedès.

La FEGP, (la unió de l’ADEPG i la UEP) posa en evidència valors molt importants per la societat i el moment actual com són: La comunicació, l’enteniment, l’escolta, la unió, el servir, una aposta en comú, ambició... i no podria mancar la fe.

Llegeix més...

L’essència de la felicitat

“Tots els mortals busquen la felicitat, senyal de que ningú la té”. Baltasar Gracián.

Aquesta frase, enunciada al segle XVII, ens pot fer pensar en la lleu evolució que hem tingut els éssers humans en aquesta matèria.
Agafant com a mostra a 5 filòsofs, explorarem el significat d’aquesta paraula i les possibles variants que pot tenir:

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC