PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Empresa i independència

Quan estigueu llegint aquestes línies ja haurà passat l’1 d’octubre, i m’és impossible aventurar-me de dir-vos que haurà passat, tot és possible, el govern espanyol està ferit i la fera està desbocada. Independentment del que hagi passat el que està succeint es fascinant, i des del recolzament de les PIMES catalanes als sindicats obrers, que estan convocant una vaga general, que poder sigui la primera que serà fins i tot recolzada pels empresaris.

Tot i això, desglosem una miqueta la visió del teixit empresarial al nostre país, m’ensumo que el recolzament al dret d’autodeterminació vindrà de les persones, gerents, directius, ja que l’empresa com ens no hauria de tenir opinió, una empresa és un projecte a llarg termini que té com a objectiu maximitzar la satisfacció de les parts implicades en el seu desenvolupament, que són, per aquest ordre, els clients, els accionistes, els empleats, els proveïdors i la societat en conjunt, aquest col·lectiu que els anglosaxons defineixen com a stakeholders (els que sostenen l’acció). I, per aconseguir el seu objectiu, l’empresa ha d’ajustar-se tant com pugui als canvis de l’entorn.

La clau és la maximització de l’ajust, ja que l’entorn és la variable independent que no podem controlar. És per això que una empresa responsable ha de preveure l’escenari d’una Catalunya independent, ja que és un escenari probable entre d’altres.

Hi ha dos menes de grans empreses: la gran multinacional estrangera que opera a Catalunya, que no s’ha posicionat, i no ho farà, però que segur té plans ja fets quan arribi la independència, i després la gran empresa que viu de rendes i concessions que tenen peu al “palco del Bernabeu”, que son l’stablishment Espanyol i que els hi surt l’escuma per la boca quan poden perdre el 20% del PIB, el 26% de les exportacions i el 22,5% del turisme, només per citar alguns indicadors, la gallina d’ous d’or pot haver dit prou.

I finalment les més de sis-centes mil PIMES, micropimes i autònoms que es posicionen a través dels seus directius i treballadors, que majoritàriament recolzen el dret d’autodeterminació i la independència (en aquest ordre i tot i el que digui Gay de Montellà, que lladra sol) i que estan disposats que de vegades s’arrisca més del que és raonable, però està convençut que a mig termini aconseguirà els seus objectius sigui quin sigui el clima polític.

Haurem votat, no haurem votat? Entrarem una vaga general de les més bèsties que haurem vist mai, col·lapsant el país, exportacions, frontera amb França, port de Barcelona... què haurem de fer perquè EUROPA digui quelcom? És la DEMOCRÀCIA!

Joventut, atur i precarietat laboral

Aquest últim trimestre he tingut la sort de poder donar formació a un grup de joves de la nostra comarca, joves en molts casos en situacions complicades, famílies desestructurades, acollits en CRAES, i tot plegat m’ha portat a dues reflexions de certa importància.

La primera recau en adonar-se de situacions socials que ens pensem que son llunyanes, ja que molts cops vivim en una bombolla social, ja per què ens ho hem “currat”, o ja bé per una posició familiar benestant, i sense anar lluny, poder estar amb jovent que per A o per B els toca viure en situacions difícils, m’ha fet obrir els ulls d’una societat que no veu o no vol veure altres realitats, i que poc se’n parlen, i aquí també un toc de crítica amb aquest article.

Llegeix més...

El carro del turisme que se’ns escapa

Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, Diputació de Barcelona, Enoturisme Penedès, Turisme d’Avinyonet... Hi sóc a totes, tinc 6 segells a la firma del meu correu i als dossiers d’informació, assisteixo a cada una de les reunions de cadascun d’ells, i seguim on érem fa 10 anys.

No hem sabut tocar la tecla que fa falta per acabar d’impulsar el turisme al Penedès. Tots els indicadors ens mostren una evolució del turisme espectacular, passarem dels 980 milions de turistes donant voltes per a tot el món al 2015, a 1.800 milions al 2030. Sí, en 15 anys es duplicarà la quantitat de gent que farà turisme. Si ho fem mínimament bé tindrem mil oportunitats per créixer, però malauradament no tenim estratègia ni cap mena d’“unió” entre els agents que han de desenvolupar el turisme. Fem el mateix que fèiem fa 10 anys, i ja no és que no avancem, sinó que anem enrere.

Llegeix més...

Joves afectats amb malalties d’adults

Quelcom estem fent malament quan s’estan detectant als nostres joves malalties que fa unes desenes d’anys eren típiques d’adults, bàsicament malalties psicològiques. Recents estudis i publicacions ens mostren la cara oculta de l’era de la informació, que si ho encadenem amb una crisis laboral de mercat juvenil, ens crea un còctel molotov per començar a considerar.

Llegeix més...

Consum de vi, tendències i futur

Per saber què passarà en el futur del món del consum de vi, hem d’analitzar primer les tendències actuals, estudiar els moviments, i així tenir eines per preveure quins camins, modes i tendències seguirà el mercat.

Globalització versus identitat

Son les dues tendències actuals, vins globals plans, sense caràcter i ànima, pensats i elaborats per a un mercat global però amb una greu falta d’identitat i la majoria de dubtosa qualitat (ex. Yellow Tail –Austràlia-), i per altra banda vins amb identitat, amb DNI, amb una o unes persones darrera, que fan el vi a la seva bola i no la què ens demana el mercat, que busquen la diferenciació, sigui a través del cultiu ecològic, sigui a través del disseny o de la innovació.

Llegeix més...

               PENEDÈS DATA           

                L'INFOGRÀFIC             

 Ja és a la venda el número 69